Skip to content

#436. Sylvester & The Hot Band “Southern man”, 1973

5 Oct, 2012

Lyssna på Spotify: Sylvester & The Hot Band “Southern man”
Om alla rasistiska och homofobiska rednecks i de amerikanska sydstaterna kände sig trampade på tårna av Neil Youngs ”Southern man” måste den här versionen ha gett dom fantomvärkar i proteserna på deras axlar. För nog måste det ha stuckit i öronen av att höra en svart transvestit sjunga denna förolämpning av deras manlighet – till råga på allt i ljusaste falsett.

Nå, Sylvester James och hans heta band hade det inte lätt under sina turnéer under första halvan av 70-talet. James levde ut sina lustar i varje stad dom besökte, men bespottade och trakasserade för sin hudfärg och sin sexuella läggning råkade dom ofta ut för incidenter och attacker, inte minst i sydstaterna.

Några år senare träffade han hemma i San Fransisco Patrick Cowley, som skulle göra Sylvester till disco-dragdrottning och sig själv till en av dom hetaste producenterna. Tragiskt nog skulle de båda legendariska ledstjärnorna för discon och gay-rörelsen falla offer för AIDS innan kunskapen kring sjukdomen hade blivit tillräcklig för att undvika det.

Men vi ska minnas Sylvester för hans/hennes djärva Hi-Energy i låtar som ”Do you wanna funk”, även om frågan kunde ha ställts redan tidigare inför den minst lika minnesvärda ”Southern man”.

Leave a Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: