Skip to content

Glory Days 2011: Ryan Adams och Neil Finn blir osams under inspelning av BBC-show

6 Feb, 2013

Nästan som om ens föräldrar bråkar i bilen och man själv sitter i baksätet tyst som en mus och väntar på vad som ska hända. Lite så blir det ju när två av ens favoritartister kommer i clinch med varandra.

Brittiska BBC kör en programserie som heter Songwriter’s Circle. Där delar tre kända och välrenommerade låtskrivare scen och spelar sina låtar tillsammans, oftast med gemytlig stämning, intressanta versioner och allmänt givande och tagande. I oktober 2011 blev givandet och tagandet lite mer än det brukar, när Crowded House-motorn Neil Finn, alt-countryns trulige galjonsfigur Ryan Adams och folk-singer-songwritern Janis Ian intog estraden.

Det hela förlöpte under största delen av programmet någorlunda väl med gott humör, småsnack och fina framföranden. Under Finns “Fall at your feet” började maskineriet grusas en aning då Adams inte sjöng den fina sångstämma han gjort under repetitionerna, till Finns irritation. Efter avslutningen med “Weather with you” fick trion möjligheten att göra om någon låt, och då ville Finn ta om “Fall at your feet”. Den här gången med Adams deltagande. Men icke.

Adams struntade återigen att sjunga med, och var enligt rapporterna mer upptagen med att buda hem en Satyricon-T-shirt på Ebay. En allt mer frustrerad Neil Finn kunde till slut inte dölja sin irritation utan avbröt låten och frågade Adams varför han inte ville sjunga som planerat, varpå han svarade: “…I don’t know the part, I can’t hear you, you should just sing the fucking song!…”

Fullblodsproffset Finn är känd för sin unika publikkontakt och charmiga mellansnack, men också för sitt enträgna sätt att driva Crowded House på sina villkor, och han tog ingen skit utan snäste bara av Adams och lät istället studiopubliken sjunga med, vilket dom gladeligen gjorde.

I eftermälet har en hel del kommentarer skrivits av Ryan Adams och Janis Ian(som tog parti för Finn, liksom de flesta närvarande) angående incidenten, flertalet sammanställda(inkl andra vittnen) av Melbourne-dagstidningen The Age. Intressanta kommentarer finns även på Ryan Adams fan-forum tobeyoung.org, där det närmast förefaller som om hans egna fans också anser att han betett sig som en bortskämd skitunge.

Lika mycket som jag också kan tycka det, är jag också fullt medveten om att det är så här det kan vara med vissa musiker, vilket också är vad som gör dem så intressanta med allt vad det innebär. Min inställning till alla inblandade är oförändrad efter incidenten. Eller, banne mig har jag inte börjat tycka än mer om dem, så som de sätter färg på tillvaron.

Neil Finn uppförde sig, som vissa andra, inte som en sluggande boxare efteråt, utan nöjde sig med ett enda sardoniskt tweet på Twitter: “well songwriter circle on BBC will be interesting , watch out for lovely backing  vocals on Fall at Your Feet from Ryan”. Älskar verkligen den sortens sarkasm. Dock har jag hittat ett Youtube-klipp där han på scen under ett uppträdande med familjebandet Pajama Club raljerar lite om händelsen innan en cover på David Bowies “Moonage daydream”. Allt med en stor nypa galghumor, förstås.

“Fall at your feet” klipptes bort helt och hållet från avsnittet med Finn, Ian och Adams, och i BBC:s beskrivning av dess innehåll står följande att läsa på deras hemsida:

Quickly-rehearsed collaborative moments bring new textures to familiar tunes, and there is banter aplenty between the three artists, resulting in some hugely enjoyable digressions, with surreal spontaneously created ‘songs’, the whole thing rounded off with an ensemble version of Finn’s Weather with You.

Försöker fortfarande avgöra om det är ironi eller inte, men strunt i det.

Leave a Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: