Skip to content

Nya Ansikten: High Coast “Talvatis” – Indiefolk från Malmö

12 Mar, 2013

Den här veckan ska vi ägna oss åt lite ny svensk musik. Först ut: High Coast.

Visserligen är jag uppvuxen vid Höga Kusten och har mina rötter längst uppe i norr, men det är inte därför jag intresserar mig för High Coast, ett band bestående av fyra killar från Skåne.

Bandets sångare och låtskrivare Daniel Walke anger de stora skogarna, sjöarna och de vidsträckta landskapen som en inspirationskälla, men motsägelsefullt nog hör alltså både han och hans bandkompisar hemma i Malmö. Rent musikaliskt kommer inspirationen inte helt oväntat från stora indiefolkprofiler som Sam Beam(Iron & Wine), Robin Pecknold(Fleet Foxes) och Will Sheff(Okkervil River), artister jag själv gärna lyssnar på.

Walke kanske inte håller med här, men jag tycker också att det finns rätt stora drag av en brittisk bundsförvant som Neil Halstead. Jag associerar även till The House Of Love.

“Talvatis”, en sparsmakad historia om jakten på norrsken, är döpt efter sjön med samma namn belägen i Jokkmokk. I förgrunden Walkes egen akustiska folkplockade gitarr, i bakgrunden vispade trummor och en enslig pedal steel. Den egenhändigt gjorda videon blev häromdagen utsedd till Video Of The Day på den brittiska sajten www.americana-uk.com. En kommande EP innehåller både “Talvatis” och en låt som heter “Fukushima” som handlar om den förödelse tsunamin orsakade i Japan härom året. Blir onekligen intressant att höra.


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: