Skip to content

Nya Ansikten: Generalerna “Gator Från Förr” – Punkpop på svenska

26 Mar, 2013

Lyssna på Spotify: Generalerna “Gator Från Förr”
Jag fick ett mail. Inte mycket stod i det, mer än att Generalerna släppt sin nya singel “Gator Från Förr” och en länk. Generalerna??

Mailet kom från Björn Wallgren. För den som inte visste det(inklusive undertecknad) är han sångare och stark man i bandet, som är baserade i Örebro. Eftersom jag är en nyfiken själ när något intresserar mig sökte jag mig vidare och bad dessutom Björn berätta mer. I retur kom en riktig berg- och dalbana till biografi, och jag kan inte låta bli att återge delar av den. Jag kan omöjligen toppa texten själv.

Apropå vad som inspirerar honom:

“När jag lira i mitt gamla punkband handla allt om fylla, sex och småstad. Idag har jag blivit äldre men kärleken till hemstaden finns fortfarande kvar. Därför kom “gator från förr” till. Jag tänker inte så mycket när jag väl börjar skriva men plattan vi snart släpper är en hyllning till mina vänner, familj, tidigare förhållanden, förebilder och idoler. Jag gillar att resa och bara fly ibland och det är oftast då musiken kommer till! Inte under själva resandet men när jag kommer hem och har varit borta ifrån gitarren och mina vinylskivor så hittar jag inspiration från resandet. Jag har aldrig en idé att göra en poplåt, utan det blir vad det blir. Jag heller inte en rödtråd i att det måste finnas någon slags låtuppbyggnad, utan det blir vad gitarren vill.”

Ingen idé att sticka under stol med det: jag är oerhört svag för glad och spattig svensk punkpop som den här. Generalerna låter helt färdigstöpta i sin form efter tre år och närmare 200 spelningar tillsammans och det råder ingen tvekan om vad dom vill. Eller, som det i viss mån verkar, vad Björn Wallgren vill. Han sidoarbetar tydligen också som författare när han inte vräker ur sig fyndiga kvickheter från scen i Örebro med omnejd.

Han berättar hur bandet kom till:

“Allt startade i Stockholm på en tunnelbana till Mariatorget. Under den perioden i livet var jag väldigt deprimerad. Tjejen jag var tillsammans med hade gjort slut, Morfar hade gått bort och bandet jag då spelade i splittrades. Jag hade ingen livsglädje alls. Jag var på väg till min syster. Men på en tunnelbana med tårarna ner till fötterna så mötte ja en fantastiskttjej som frågade hur det var. Det blev räddningen på det hela. För den kvällen spendera jag hela natten med henne på alla Stockholms pubar. Jag vaknade dagen därpå på hennes soffa och vad jag inte minns från natten var att jag hade sagt att jag spela och sjöng. Hon hade då plockat fram en gitarr och jag kände mig rätt tvungen att spela något för henne. Jag tänkte först sjunga en cover med det blev istället en påhittad låt där jag sjöng ”du kan ringa mig kvartifem för jag ligger naken i Stockholmstad”. När jag väl hade spelat färdigt så säger den här fantastiska tjejen. – Du Björn, du borde satsa på dig själv!”

Den här typen av livsöden som vänder åt rätt håll förtjänar att inspirera andra. Utan att alls känna honom får jag intrycket av att Wallgren också är en som drar med sig andra med sin egen energi.

Bandet han samlar ihop till Generalerna blir en blandning av allt från barndomsvänner till en gammal klassföreståndare på Rockgymnasiet i Örebro till hans gamla idol Niclas Jonsson som en gång sjöng i Salas stolta punkhjältar Hans & Greta(som hade en mikrohit med “Sibylla”). Han fortsätter:

“Vi träffas en helg april och repade i 25 timmar! Det resulterar i 10 låtar och helgen därpå åker vi på första giget som Björn Wallgren och Generalerna. Den första låten blev även ”du kan ringa mig kvartifem jag ligger naken i Stockholmstad”, idag är det nog vår hitlåt!”

Bäst jag rabblar hela laguppställningen, för Wallgren är noga med att poängtera att det handlar om ett band:

Björn Wallgren – Sång/ak-gitarr, Johan Andersson – Bas/sång, Niclas Jonsson – Gitarr/sång, Oskar Hansson – Gitarr, Alexander Fredriksson – Trummor & Olle Norberg – Saxofon.

När någon deklarerar att hans avsikt är att bli “Sveriges skönaste kille” och inte gör det på det där dokusåpa-Youtube-lystna sättet, utan bara vill bli det genom att ge uttryck för sin kreativitet och personlighet, då känns det inte ens som en gimmick. En stark frontman i ett tajt band, en som “spela’ punkpop i ett Sala-band” som han själv uttrycker det i den nostalgiska Sala-hyllningen “Gator Från Förr”. Med Håkan Hellströms passion och Per Perssons hemtamhet korsad med Magnus Ugglas sturska storstadsapproach anno Bobo Viking borde vägen vara plogad för Generalernas charmiga och smittsamma förfest-anthems. Inte undra på att Anders F. Rönnblom bett dom vara med på hans nästa platta.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: