Skip to content

Nya Ansikten: Rooni “Ambulance” – Powerpop från Stockholm

23 Apr, 2013

Rooni - Ambulance cover artGanska snabbt kommer jag på mig själv med att leendes försöka sjunga med i ord jag inte känner till. Det går sådär. Men det är första gången jag hör låten och ändå sitter den fast i hjärnbarken redan innan sista ackordet klingat ut. Många band tror att dom är på rätt spår när dom har fått rätt rufs i kalufserna, hittat en stil som dom tror kan gå hem, lagt sig till med en cool attityd och besitter ett oklanderligt självförtroende. Problemet är bara att många saknar något elementärt: melodierna.

Några som har hela kitet inklusive melodierna är stockholmska powerpopkombon Rooni. Bandet startades i Stockholm av skåningarna Gustav Nilsson(sång och gitarr) och Johan Portmark(trummor), därefter tillkom basisten Johan Andersson via gemensamma vänner. Senaste tillskottet, gitarristen Charles Karjalainen, har inte hunnit vara medlem längre än ett par månader då han ersatte en tidigare avhoppad leadgitarrist(därav att han också saknas på bandfotot nedan).

Referenserna studsar omkring inne i skallen när man lyssnar på bandets låtar. Influenserna är de klassiska gitarrpopnamnen: Big Star, Blur, R.E.M., The Smiths. Tyngdpunkten i mina öron ligger på en mix av tidig svensk 90-talsindie och powerpopens guldålder kring decennieskiftet 70- och 80-tal(hör Badfinger/Raspberries-vibbarna i “Run(Into My Arms)”!), eller som brittiska musikjournalister gärna uttrycker det:  melodier så hookfyllda att man kan hänga hatten på dom.

Apropå Storbritannien så kommer bandet att åka över till Liverpool i slutet av maj för att spela på klassiska(rivna men nu återuppbyggda) The Cavern Club under International Pop Overthrow-festivalen som äger rum varje år i 16 städer, varav de flesta i USA. Festivalgeneralen David Bash hade helt sonika googlat runt och hittat bandet via de tidigare singlarna “Danny’s Gun” och “Run(Into My Arms)” . När han får höra nya singeln “Ambulance” lär han klappa sig för bröstet och avfärda eventuella tvivlare med ett rungande “vad var det jag sa?”.

Hoho, alla skivbolag, nämnde jag att dom är osignade?

“Ambulance” släpps på singel 7 maj 2013

One Comment

Trackbacks & Pingbacks

  1. Ny singel: Rooni ”Emergency” | Songs for Whoever

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: