Skip to content

Nya Ansikten: Henke Wermelin & Nattskiftet “The New Black Is Blue”, rootsig indiepop med åsikter

16 Jun, 2013

Lyssna på Spotify: Henke Wermelin & Nattskiftet The New Black Is Blue

I min värld hör musik och politik både ihop och inte ihop. Kanske är det min avoga syn på proggrörelsen som spökar, men jag ryggar allt som oftast när jag hör orden kombineras. Därför är jag kanske lite extra tacksam över att jag gav Henke Wermelin & Nattskiftet en chans innan jag informerade mig om deras, eller kanske främst Wermelins, revolterande pop.

För mig handlar det nämligen enbart om musiken. Alltid musiken. Och det här bandet gör bra musik. Ingen nyskapande musik, men ändå. Gitarrfigurer låter som ett gästspel av – gud förbjude – Mark Knopfler. Det är indiepop i botten, med inslag av softrock, piano, blås och annat. Sångmässigt ligger Wermelin i gränslandet mellan Kevin Rowland i Dexys Midnight Runners och Kevin Barnes i neo-psykedeliska Of Montreal, med dubbla sångspår och desperat näst-intill-falsett.

“Hold On” har en rytm som påminner om discohiten “Rock Your Baby” med George McRae. Och om du tycker att tempot i “I Need A Truce” är för högt kan du prova “You And I” som av någon anledning är samma låt, fast långsammare.

Riktigt trevlig ny bekantskap. Och for the record, jag tänker inte röja min egen politiska hållning bara för att jag släpper fram en högerkritisk artist i min blogg, det kunde lika gärna ha varit en aristokratisk stekare från Djursholm. It’s all about the Music. Varken mer eller mindre.

Leave a Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: