Skip to content

Nya Ansikten: Magnus Sörensen & The Captains Inc “Love In A Mixtape” – Powerpop från Trollhättan

27 Jun, 2013

albumcover

Spotify: Magnus Sörensen & The Captains Inc “Breathe Easy”
Något som förvånar mig är att vissa musiker har så mycket tid att vara just musiker och ändå livnära sig, trots att det uppenbarligen inte är fråga om topplisteframgångar, limousiner och Grand Hotel. Jag har alltid lika svårt att få ihop ekvationen. Men detta är också något som gläder mig oerhört, eftersom vi annars endast skulle bli fullmatade med sådant som andra tycker att vi ska lyssna på. I viss mån såna som jag, men jag har å andra sidan inte betalt av någon(tyvärr…) för att tala om det för er, och därmed fjärnar jag mig från lobbyisterna.

I Trollhättan verkar en musiker vid namn Magnus Sörensen någonstans under radarn och har så gjort i över tio år utan att ens jag tagit någon notis. Hans band Suburbia, som varit och nosat på det stora genombrottet, har jag hört namnet på och säkert även någon låt, men det har liksom inte blivit något stort ännu, trots uppmärksamhet från bl.a. radio(“Make Me Feel Alive” från debuten There’s Two Sides Of Everything) och VH1(“Easier To Dream” från Songs For A Perfect Mixtape, som röstades fram som tvåa av juryn till kanalens Song Of The Year-tävling – där Norah Jones och Sheila E. ingick – för osignade band). Deras Foo Fighters-influerade rock har inte ännu hittat till massorna, eller tvärtom beroende på hur man ser det, men bandet lever fortfarande så den som lever får se.

Förutom Suburbia är Sörensen även en tredjedel av Crossing Memory Lane tillsammans med göteborgsmusikerna Marcus Bohm och Jimmie Rudolfsson. Bandnamnet hintar om inriktningen eftersom de tre frontmännen spelar smårootsig 60- och 70-talsrock och delar på både låtskrivande och leadsång, och soundet för tankarna till det kortlivade The Thorns som runt millennieskiftet var en “supergrupp”(nåja) bestående av Matthew Sweet, Pete Droge och Shawn Mullins.

Senast i raden av pågående aktiviteter är(mer eller mindre solo)projektet Magnus Sörensen & The Captains Inc, som när som helst släpper sin 7-spårs EP Love In A Mixtape.

För att vara ovillig att berätta om sina influenser är hans musik desto tydligare med att tala om saken. Varenda låt är en powerpopkaramell med tydlig vers och refräng, alltid med lättrallad melodi. Allt genomsyras av en kärlek till powerpopens två guldåldrar mellan 1976 och 1983 respektive första halvan av 90-talet, men där finns diverse beståndsdelar därutöver: versen i “When You’re Not Around” sjuder av The Hollies “Jennifer Eccles”, körerna i refrängen till singeln “Breathe Easy” är så lika det underskattade The Tories, ni vet de som sjöng ledmotivet “Time For You” till Christina Applegates sitcom Jesse(nä, det vet ni kanske inte, men ändå). Och kommer någon ihåg Piteås Jellyfish, The Merrymakers? Lyssna gärna på “Solid Ground” för referenser.

Kom igen nu, om vi ser till att “Breathe Easy” får en miljon spelningar på Spotify så lovar Sörensen att han släpper hela EP:n för streaming. Kanske också ljudupptagningar från när han sjunger i duschen, vad vet jag?

Det där sista stycket var lite tråkig Pink Floyd-humor, jag vet. Men se för bövelen till att lyssna åtminstone en gång var så har vi alla dragit vårt strå till stacken. Okej? Okej.

3 Comments
 1. Jätteduktig musiker och det är självklart vi ska lyssna på Magnus!
  Vi skriver också musik ihop och han e riktigt duktig på det han gör!!
  MVH REBECKA HAAK

  http://www.facebook.com/rebeckahaakmusic
  http://www.rebeckahaakblogspot.com

 2. Jag blev väldigt snabbt förtjust i nya EP:ns välskrivna låtar och jag ser fram emot att fler får höra den när den väl kommer ut. Förstår att det måste vara en ynnest att få göra musik tillsammans!

  mvh Tommy

  • Ja sjukt kul att skriva musik ihop med andra. Magnus har en bra känsla för både melodier och texter som du ju hör. Vi hoppas skivan blir uppskattad av många. Och sen ska vi allt spela in någon låt som vi gjort ihop också lite längre fram. Mkt bra skrivet av dig här förresten!!! Gött jobbat !!

   Om du gillar även musik som e mer åt rock/metal m popiga melodier stråkarr mm så kommer jag i nästa år släppa en skiva med mitt musikprojekt The kings of queens. Finns en musikvideo/singel ute sen 2010 om du vill kolla in åt vilket håll det gäller ungefär. Den heter Pretending. Jag gör olika genrer å det e kul!! Ha det bäst!!!!

   Mvh Rebecka Haak

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: