Skip to content

Nya Ansikten(Intervju): Jack Moy & Glöden

12 Aug, 2013

OMSLAG_head_up_REMIX2_klar

I våras kontrakterades de av Universal. I lördags uppträdde de i Sommarkväll på SVT. Nu är folkpoptrion Jack Moy & Glöden aktuella med nya singeln “Hold Your Head Up”, en nyinspelning av en tidigare låt som fått en makeover och släpps nästa vecka. Songs for Whoever fick en intervju med sångaren och frontmannen själv, som dessutom uppmärksammats i en smickrande, icke musikrelaterad lista, i tjejmagasinet Solo

PS. Missa inte Jacks spellista längst ner, specialkomponerad för Songs for Whoever! DS.

När tog musikintresset sin början? Har du alltid hållit på?

Min far är en musikälskare och har alltid spelat massor av musik, en av låtarna som jag alltid kommer bära med mig är Toots and the Maytals “54-46 was my number”. Jag minns även att vi hade ett piano som jag älskade att spela på, men det var nog där vid 15-16 års ålderna jag började spela ordentligt.

Hur bildades Jack Moy & Glöden? Var det medvetet att ha ditt namn med i bandnamnet? För ni är väl ett band?

JMG projektet är egentligen byggt på min tidigare solokarriär och många av låtarna på första EPn var gamla låtar i nytt format. Men vi är ett band, dvs JMG är signat som band och inte som person.

Upplands-Väsbys musikliv är förstås mest förknippat med Europe. Har det varit gynnsamt att starta en karriär där?

Det är svårt att svara på eftersom jag inte har något att jämföra med, men för oss som vuxit upp där och har så många vänner och bekanta som stöttat oss så har det varit optimalt. Angående Europe så vet jag inte om 80-tals stämpeln har hjälpt oss så mycket, tror snarare det har varit svårt att starta en popscen när något är så inprintat som rocken är i väsby.

Beskriv gärna själva låtskrivarprocessen.

Nu ska göra mitt bästa för att inte låta som en plågad konstnär: för mig är inspiration allt, tyvärr har jag inte kommit tillräckligt långt för att kunna jobba mig till inspiration. Den måste finnas där och vara genuin, därav skrivs många av låtarna mitt i natten när tankarna tar över eller under extremt påfrestande livssituationer. Det känns som jag drar fram det bästa ur musiken från dom mörkaste ställena i min personlighet. När grunden är lagd presenterar jag ofta en idé för bandet som vi tillsammans jobbar fram till färdig låt.

Din far Tim är engelsman, vilket jag inbillar mig är ursprunget till ditt brittiska uttal. Har det varit till hjälp när det gäller texter, tycker du?

Eftersom jag bemästrar engelskan i både tal och skrift så har det inte funnits någon anledning för mig att skriva musik på svenska. Självklart har det varit till stor hjälp, men om sanningen ska fram så händer det att jag ringer farsan ibland för något ord eller synonym.

Jack Moy & GlödenDu har en kraftfull, unik rockröst, som kanske hade gjort sig bra även i en tyngre omgivning. Har tanken slagit dig?

Tanken har väl funnits men när jag tillsammans med Glöden skriver akustiskt musik så känns det som jag får mycket mer utrymme för att förmedla känsla och trovärdighet. Något som lätt försvinner i ett större arrangemang.

Ni jämförs ständigt med Mumford & Sons. Vad anser du skiljer er från dem?

Jag tror egentligen att jämförelsen kommer från att det inte finns en svensk motsvarighet till just Mumford & Sons och det är någonting marknaden skriker efter. Då hamnar man lätt där om man spelar akustiska instrument med folk-inspiration. Men jag tror huvudgrejen som skiljer oss med M&S är det faktum om att vi förmedlar totalt olika budskap med våran musik.

Ni blandar gärna in fler element i er musik, som reggae. Vilka är era största influenser?

Vi är nog ganska gränslösa när det kommer till musiken. Om vi tycker något är bra så spelar det ingen roll om det har reggae eller metal feel, vi kör på det. Angående influenser så hänvisar jag till spellistan(länkarna längst ned, red:s anm.) med lite musik jag tycker är bra just nu.

Vad har varit största skillnaden sedan ni blev signade av Universal jämfört mot innan?

Att det som tidigare bara var en hobby blev ett jobb.

Om ni slår igenom internationellt, hur tänkte ni lösa namnfrågan? Jack Moy & The Glow?

Haha, jag tror vi bara behåller Glöden. Tror det kan vara ganska charmigt

Singeln “Good As Gold” har fått ett fint mottagande, och under sommaren har ni varit efterfrågade på festivaler lite här och var. Vad är planerna härnäst?

Sommaren avslutades med ett liveframträdande på Sommarkväll i SVT. Vi släpper en singel nu i augusti och en ny EP senare i höst. Så med andra ord har vi mycket studio arbete framför oss!

Till sist den oundvikliga frågan: är plats 44 på tidningen Solos lista över Sveriges 69 sexigaste män inte lite för lågt…?

Haha, om jag ska bara helt ärlig blev jag bara smickrad. Hade inte spelat något roll om jag var 1:a eller 69:a.

Jag bad Jack göra en spellista med låtar han själv gärna lyssnar på. Följ länkarna nedan för att lyssna på en mångsidig blandning. Ungefär som Jack Moy & Glöden, med andra ord.

Lyssna i Spotify: Jack Moy’s spellista “Det är lugnt jag mår bra”
Lyssna i WiMP: Jack Moy’s spellista “Det är lugnt jag mår bra”

Jack motiverar: I den här listan hittar man några av mina favoritlåtar, kanske inte dom gladaste låtarna på stan men jag finner ett visst lugn att lyssna på lite mörkare musik.

One Comment

Trackbacks & Pingbacks

  1. The Bucket List Vecka 36 | Songs for Whoever

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: