Skip to content

Nya Ansikten: Beat The Heart “It Never Ends”

27 Sep, 2013

It Never Ends

Ganska omgående hör man att det inte handlar om något vanligt indieband. Förvisso är stockholmska Beat The Heart ett indieband i ordets sanna betydelse, men har skapat ett genuint sound som överträffar de flesta andra i genren.

Bandet består av de två brödraparen Nicolas Flemström(sång/gitarr) och Kim Flemström(keyboards/kör) resp Andreas Veronese(trummor) och Johan Veronese(leadgitarr), tillsammans med basisten Filip Wästberg. Bandet bildades på allvar för ett år sedan, men faktum är att allt kunde ha varit över redan innan det startade. Flera år tidigare, på högstadiet under en rast, intog Nicolas, Andreas och Filip skolans musiksal och gav sig i kast med en massaker på Thåströms “Släpp Aldrig In Dom”, det som kunde ha blivit dödsstöten för bandet redan där och då.

Med tiden började trion spela ihop på riktigt, och fick det att låta lite mer harmoniskt än den där första gången på skolan. I september 2012 var Andreas yngre bror Johan med på ett rep, och bitarna föll plötsligt på plats. För en tid sedan blev även Nicolas bror Kim medlem då bandet behövde någon som fyllde ut soundet med keyboards.

Första EP:n Glebe Market spelades in i Vintage Loft Studio, belägen i Grästorp några mil öster om Trollhättan, mitt ute på vischan på Västgötaslätten. Upplevelsen med att bo och spela in på samma plats, utan störningsmoment, visade sig vara så positiv att bandet gjorde en repris med sin andra EP, den precis släppta It Never Ends. Anders Rane, studions innehavare, bekräftar också den bilden: “Jag uppfattade det som att de tyckte det var lite exotiskt att komma till landet mitt i Västra Götaland och hålan Grästorp. Vi hade väldigt kul och upplevde episkt musikaliska stunder tillsammans.” Ranes uppgift blev främst att hjälpa till med arrangemang och att ge de DIY-skolade musikerna referensramarna som behövdes för att få dem att blomma ut.

It Never Ends är med sina tre spår en liten, men naggande god, upplevelse. “Nurse Me(With Your Soul)” släpptes i somras och var med sina genomborrande gitarrslingor och popkvaliteter perfekt som förhandslyssning. De övriga två spåren bär en del influenser från såväl post-rock som 80-talets arenarock. Framför allt “Moon” växlar mellan post-rock och en Afghan Whigs-ballad, även om Nicolas Flemström inte besitter samma djuriska egenskaper(mig veterligen) som Greg Dulli. Arenarocken gör sig mest påmind i “Shifting Thoughts”, som likt U2The Joshua Tree utnyttjar rytmsektionens driv och gitarrskärpan till fullo.

Du har chansen att se Beat The Heart livs levande redan ikväll(27 sep) på Magasinet i Nyköping och imorgon(28 sep) på Ace i Stockholm. Gör nu det.

Jag bad även bandet göra en spellista, och fick tillbaka 10 låtar “som snarare betyder mycket för oss personligen än något som representerar vårt bands sound.”

1. Wilco – Misunderstood (live från Kicking Television)
2. My Morning Jacket – Dondante
3. Tom Waits – Martha
4. Eels – PS. You rock my world
5. Bright Eyes – Poison Oak
6. Elliott Smith – Twilight
7. Håkan Hellström – När lyktorna tänds
8. Smashing Pumpkins – Behold! The Night Mare
9. The Magnetic Fields – Papa Was A Rodeo
10. Joni Mitchell – Come In From The Cold
BTHpressbild2
Leave a Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: