Skip to content

Nya Ansikten(Intervju): Two Trees “Two Trees”

5 Oct, 2013

Med First Aid Kits framfart världen över får man lätt för sig att folkinfluerad pop och rock är något helt nytt här hemma. Icke så. Bara det att det inte varit någon topplistemusik. Om man nu väl fått upp smaken för genren kan det vara på sin plats att sondera terrängen, och varför inte börja med Stockholmsduon Two Trees, bestående av Charlotta Frostenson Brolund och Fride Hanberger. Till skillnad från First Aid Kit spelar Two Trees en mer lågmäld typ av akustisk folkpop, förvisso med tajt stämsång, men det blir annat(av naturliga skäl) eftersom de sjunger kille-tjej istället för tjej-tjej. Dessutom drar de mindre åt countryhållet än vad systrarna Söderberg gör.

Songs for Whoever bestämde sig för att ta reda på mer om duon.

Berätta lite om er bakgrund.

Charlotta: – Jag är född och uppvuxen i Stockholm, i en familj där i princip alla sysslar med musik, skrivande eller konst av något annat slag. Med åren har det blivit lite väl mycket av musikaliska intryck för mig vilket har gjort att jag för närvarande inte lyssnar så mycket på musik. Samtidigt har jag ett stort behov av att uttrycka mig genom ljud, röst och text men min inspiration kommer från andra källor än musiken.

Fride: – Jag är uppvuxen i en liten by utanför Linköping som heter Vikingstad. Det tog ganska lång tid innan jag började syssla med musik. När jag var tolv tog jag upp gitarren och lärde mig lite ackord och tog ut låtar. Jag började sen på musikgymnasiet i Norrköping där jag fick intresse för jazz och började då spela saxofon. Sen följde två år på Skurups Folkhögskola och senare Kungliga Musikhögskolans musikerlinje. Mot slutet av utbildningen tappade jag lusten för improvisationsmusik och saxofonen och gick då tillbaka till gitarren. Där har lusten till att skriva och musicera återfunnits.

Beskriv gärna hur ni skriver låtar och var ni finner inspiration.

Charlotta: – Jag berörs ofta starkt av dans och rörelse och därifrån hämtar jag också idéer till mina och Frides melodier genom att för mitt inre se olika linjer och formationer som därmed skapar en struktur i toner. Mina idéer till våra texter kommer från saker jag läser, hör på radio eller från de människor som jag träffar och lever bland.

Fride: – För mig är komponerandet mestadels bara hårt arbete. Jag sitter länge och knåpar på idéer som snidas ut till fullständiga låtar. Jag tycker om att skriva tillsammans med Charlotta då det känns som om vi kompletterar varandra bra i skrivandet och det är lättare att ge henne saker som jag inte kommer vidare med och då få en ny ingång.

Hur bildades Two Trees?

– Vi träffades när vi pluggade på samma skola här i Stockholm och för snart tre år sedan började vi göra musik tillsammans. Vi provade lite olika sätt att spela på, Fride är saxofonist också och till en början spelade han det när vi gjorde våra låtar. För ungefär ett och ett halvt år sedan hittade vi tillslut vår nuvarande form och hur vi trivs att spela ihop.

Var och hur spelades er debut-EP in?

– Hela EP:n är inspelad hemma i våra lägenheter. Det har varit väldigt skönt att ha haft möjligheten att arbeta hemma hos varandra i stället för i en studio eftersom vi har haft obegränsat med tid för idéer och ingen utomståendes åsikter eller tidspress. När vi sedan var klara med det inspelade materialet tog vi med det till en producent, Sven Johansson, som gav det rent soundmässigt en personligt närvarande lyster. Det var väldigt närande för vår musik att komma i hans händer och vi är otroligt glada och tacksamma över vad han tillförde till sångerna! 

Hur ser närmaste framtiden ut?

– Just nu jobbar vi så klart med att sprida musiken så att den har chans att beröra så många människor som möjligt. Sociala medier har varit och är fortfarande väldigt viktiga för oss eftersom de har hjälpt oss att sprida musiken till människor jorden runt. Vi håller också på att boka spelningar här i Sverige  för hösten och vintern. Dessutom jobbar vi just nu fram nytt material till en ny skiva som ska släppas nästa år!

Som traditionen bjuder har Two Trees även satt ihop en spellista för Songs for Whoever. Notera att låt 1-5 valts av Charlotta och låt 6-10 av Fride. När det gäller The Beatles-låtarna som inte finns tillgängliga för streaming har jag valt ett par versioner som gör dem rättvisa.

1. Rickie Lee Jones – Weasel and the White boys cool
2. Joni Mitchell – People’s parties
3. Joni Mitchell – Barangrill
4. The Beatles – I Me Mine
5. The Beatles – Norwegian wood 
6. Robert Plant, Alison Krauss – Please read the letter
7. Volcano Choir– Comrade
8. James Blake – I never learnt to share
9. Youth Lagoon – Cannons
10. Dirty Projectors– Temecula sunrise
One Comment
  1. Om du harlustkan du kolla in min blogg. Skriver om: 60- och 70-tals soul, ska, rocksteady, tidig reggae och blues.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: