Skip to content

Nya Ansikten: Faragó “Downtown/Archipelago” – Vill du ha soul? You got it.

7 Oct, 2013

Svensk soul, och jag menar bra svensk soul är inte dussinvara, men från Stockholm kommer en sextett som äntligen gör genren rättvisa. Hälften av medlemmarna är söderkisar medan andra hälften kommer från villaförorten. Så många viljor och personligheter i en och samma gryta bidrar till en varierad bas av influenser: AOR, soul, jazz, hip-hop och samtida R&B.

Låtarna på debut-EP:n Downtown/Archipelago har alla ett i olika grad stort skimmer av 70-talets välproducerade västkustrock, vilket gör en intressant kontrast till de mer samtida neo-soul-grooves som för dem framåt. Kanske är det för att sångaren Oskar Kvimans röst har en viss likhet med Anthony Kiedis, men inledande “Cemetary Love” kunde ha varit en av Red Hot Chili Peppers ballader, medan “Molina” är en mjukt tassande kärlekslåt i midtempo(som namecheckar Kenny G, av alla) med vad som kan vara loopad kompgitarr i bakgrunden.

“Killer” är nog det spår som mest representerar R&B och D’Angelo lurar onekligen i vassen här. Min personliga favorit måste dock bli avslutande titelspåret, som inleds med lite ruffiga rytmiska riff(som Eminem kanske borde sampla?) innan Kviman växlar mellan att nästan viska och gå upp i falsett. Dessutom leker man med rytmiken i själva orden, vilket gör att låten vilar mer på sväng än på tydlig melodi. Efter tre minuter rivs lugnet upp av eskalerande gitarrer och mynnar ut i ett brus. Synnerligen passande, med tanke på låtens tema om hur ett en gång vackert skärgårdslandskap gradvis övergått till en smutsig, mörk industristad. Också detta en intressant kontrast till EP:ns solsalta kaliforniska yta.

Killarna i bandet har fått äran att göra en spellista med låtar som är viktiga för dem:

Gorillaz – Dirty Harry
Miguel – Adorn
Katy Perry – Teenage Dream
J Dilla – So Far to Go
Yellowjackets – Man in the Moon
Frank Ocean – Pilot Jones
Justin Timberlake – That Girl
Thelonious Monk – Reflections
Yung Lean – Ginseng Strip
The Emotions – Best of My Love
Kendrick Lamar – Money Trees
Nerd – Provider
Pages – You Need A Hero
Benny Sings – Little Donna
James Blake – I Never Learnt to Share
Hiperbolė – Vandens ženklai
D’Angelo – The Line
Leave a Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: