Skip to content

Streaming Of You: Amanda Om Natten ”Hon Viskar”(maxisingel, 1991)

20 november, 2013

Uppsalas stolta indiekvartett Amanda Om Natten kanske mest är kända bland f.d. indiekids för singeln ”Fast Utan Klister”, alternativt som Pelle Carlbergs gamla band. Jag minns snarare första gången jag hörde ”Hon Viskar” i radio. De jangliga gitarrerna och den hookiga melodin fastnade utan klister, om vi uttrycker det så. Så pass att jag samma dag cyklade ner till den lokala skivaffären och fick dem att spåra upp den nysläppta 4-spårs-EP:n med två låtar vardera på engelska och svenska.

Carlberg själv flyttade sedermera till Stockholm och bildade kritikerrosade Edson som tillhörde Labrodor Records-familjen, för att sedan förklara krig mot DN:s recensent Malena Rydell efter att hon sågat en av bandets skivor. Enligt sägnen ringde Carlberg upp henne för att genomföra något som kan liknas vid ett kvartssamtal. Det ville dock inte hon, varpå han fick vräka ur sig sina sårade känslor via sololåten ”Go To Hell, Miss Rydell” 2005.

Om han hade svårt att smälta den recensionen så har jag desto svårare att smälta den genialiska popen i ”Hon Viskar”. Och briljansen i de vältajmade orden ”Jag glömde mina vantar…” i ett av breaken.

Kommentera

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: