Skip to content

Streaming Of You: Amanda Om Natten “Hon Viskar”(maxisingel, 1991)

20 Nov, 2013

Uppsalas stolta indiekvartett Amanda Om Natten kanske mest är kända bland f.d. indiekids för singeln “Fast Utan Klister”, alternativt som Pelle Carlbergs gamla band. Jag minns snarare första gången jag hörde “Hon Viskar” i radio. De jangliga gitarrerna och den hookiga melodin fastnade utan klister, om vi uttrycker det så. Så pass att jag samma dag cyklade ner till den lokala skivaffären och fick dem att spåra upp den nysläppta 4-spårs-EP:n med två låtar vardera på engelska och svenska.

Carlberg själv flyttade sedermera till Stockholm och bildade kritikerrosade Edson som tillhörde Labrodor Records-familjen, för att sedan förklara krig mot DN:s recensent Malena Rydell efter att hon sågat en av bandets skivor. Enligt sägnen ringde Carlberg upp henne för att genomföra något som kan liknas vid ett kvartssamtal. Det ville dock inte hon, varpå han fick vräka ur sig sina sårade känslor via sololåten “Go To Hell, Miss Rydell” 2005.

Om han hade svårt att smälta den recensionen så har jag desto svårare att smälta den genialiska popen i “Hon Viskar”. Och briljansen i de vältajmade orden “Jag glömde mina vantar…” i ett av breaken.

Leave a Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: