Skip to content

Nya Ansikten(Intervju): Nåden “Äntligen” – Det stora vemodet rullar in

18 Dec, 2013

nåden


LYSSNA VIA WiMP
LYSSNA VIA RARA.COM

När du någon gång tröttnat på det du håller på med och är på väg att lägga ner ska du tänka på Nåden. Allt handlar om att träffa rätt personer vid rätt tidpunkt. Problemet är bara att man aldrig vet riktigt vilka personer det handlar om, än mindre när den där tidpunkten dyker upp. Trion bildades när medlemmarna var på väg att lägga ner det dom gjorde, och med facit i hand låter det som man gjorde rätt när man gav musikkarriären en chans till.

Den medlem ni framför allt känner till är Sebastian Karlsson, en gång Idol-deltagare. Tillsammans med Andreas Grube(musikalisk motor i humorgruppen Grotesco) och Micke Häggström(som trummat bakom otalet artister) har han nyligen släppt bandets första singel, “Äntligen”. Man gör ingen hemlighet av sin förkärlek för lite mörkare teman, och kategoriserar sin musik som vemodspop, rakt av.

För att ta reda på mer ställde Songs for Whoever några frågor.

Ni kommer från lite olika håll sedan tidigare, men har känt varandra ett tag. Hur bildades Nåden?

Andreas: Vi umgicks en hel del som kompisar och insåg att vi hade väldigt mycket gemensamt, inte bara på det personliga planer utan även när det gäller de musikaliska visionerna. En kväll över några öl började vi prata om att skapa något ihop där vi fick utlopp för våra idéer, och några dagar senare tog Mikael upp tråden och föreslog en session. Ytterligare ett par dagar senare stod vi i lokalen och filade på våra första låtar.

På er Facebook-sida står att läsa att ni troligen hade lagt av om ni inte hade hittat varandra. Skulle det verkligen ha blivit så, tror ni?

Andreas: För ett par av oss tror jag faktiskt det, det var definitivt så jag själv kände det. Åtminstone hade det blivit en lång lång paus från musiken om vi inte hade startat Nåden. Vi var trötta på musiken och branschen lite till mans. 

Sebastian, även om din karriär sedan länge gått vidare lär du för alltid bli förknippad med din tid i Idol. Har du någon gång önskat det ogjort?

Sebastian: Det fanns en tid efter Idol då jag på alla sätt upplevde att mitt deltagande i tävlingen blivit ett stort hinder för min framtid. Radio valde till exempel att inte spela mina nya singlar med motiveringen “… vi spelar inte Idol-artister.”. Men jag har på riktigt aldrig ångrat att jag var med i Idol. När jag nu åtta år senare ser klipp från mina framträdanden i programmet blir jag stolt. Jag är stolt över min karriärshistorik och jag är glad att den lett mig fram till där jag är idag.

Bortsett från att vinnarlåten inte var riktigt din grej är känslan att både din och Agnes respektive karriärer hade sett ungefär likadana ut, även om det hade varit du som vunnit. Håller du med om det?

Sebastian: Vem vet. Vi slog båda igenom stort i Idol. Vi fick båda möjligheten att synas i stora sammanhang, jobba med duktigt och etablerat branschfolk och så vidare efter att tävlingen var avslutad. Jag har nog aldrig ens funderat över om saker varit annorlunda om jag hade vunnit istället för Agnes.

Andreas, från humor i Grotesco till vemodspop med Nåden. Är steget där emellan närmare än man tror?

Andreas: Ja, faktiskt. Mycket av det som görs med Grotesco har en svart klangbotten. Och musiken är alltid på allvar, på så vis att vi går in för att göra bra och välkomponerade låtar. Även om de är humoristiska och stundtals tramsiga ligger det hårt arbete bakom. Sedan har jag ju parallellt gjort massor av andra saker där vemodet alltid funnits med som tydlig röd tråd.      

Micke, du har verkat som trummis bakom en mängd olika artister. Ville du själv bli medlem av ett band, eller föll det sig bara naturligt när du träffade Andreas och Sebastian?

Micke: Jag trodde nog inte att jag skulle bli medlem i ett band igen förrän vi började skriva och spela ihop, utifrån känslan (personkemiskt) och hur vi jobbar så finns det nog inget alternativ till det för oss, perfekt miljö=kreativ och demokratisk, dessutom med ett jäkla driv framåt. Det faktum att vi är tre gör också att beslut fattas snabbt, hur lätt och bra som helst…förutom när man blir nedröstad förstås.

Texten till ”Äntligen” kan jag inte tolka annat än som att era desillusionerade känslor för skivbranschen ligger blottade. Speglar det er gemensamma uppfattning i bandet?

Sebastian: För mig handlar texten om att få nog av att försöka leva upp till krav man själv inte ställt på sig själv. Om att släppa taget om andra människors förväntningar och istället lyssna till sig själv. Jag tror att det är enda sättet att bli lycklig, på riktigt. Och visst, en del i detta för vår del har så klart handlat om att släppa fokus på vad branschen tror är kommersiellt gångbart och istället gå tillbaka till att skapa musik för våra egna öron. Förhoppningsvis hör folk att detta är vad vi själva älskar.

När vi ändå är inne på låten tycker jag att versen har vissa drag av det moderna svenska vemodets regenter: Kent. Kommentar?

Sebastian: Jag har alltid gillat Kent, men aldrig haft dem som någon källa till inspiration på det sättet. Vår musik är en blandning av så mycket och samtidigt något helt eget. Jag själv tycker mig höra The Doors i verserna av “Äntligen” och tidig Di Leva i refrängen, men vem vet var allt kommer ifrån.

Vad har ni för planer under den närmaste framtiden?

Just nu håller vi på och mixar det sista på albumet och gör allting redo för release under 2014, samtidigt som vi har börjat skriva på nya låtar – redan nu har vi en bra grund till vad som kommer att bli album två. Planen är också att komma ut och spela en del under våren och sommaren.

Killarna har för Songs for Whoever satt ihop sina svenska vemodsfavoriter i en spellista(länkar längst ner). Håll till godo. Och upp med hakan för sjutton.

Idde Schultz – Fiskarna I Haven
Bob Hund – Det Skulle Vara Lätt För Mig Att Säga Att Jag Inte Hittar Hem Men Det Gör Jag; Tror Jag
Eva Dahlgren – Ung Och Stolt
Albin Gromer – Här inne hos mig
Peter Lemarc – Det Finns Inga Mirakel
Peter Morén – Odyssén
Staffan Hellstrand – Klockan Slår 7 i Sofia
Mauro Scocco – Sarah
Säkert! – Får Jag
Mando Diao – En Sångarsaga
Björn Afzelius – Tusen Bitar
Jonathan Johansson – Stockholm
Di Leva – Vem Ska Jag Tro På
Marie Fredriksson – Efter Stormen
Uno Svenningsson – Under Ytan
Vera Vinter – Du Gör Mig Rädd
Skator – Inte Hem
Tonbruket – Vinegar Heart

LYSSNA PÅ SPELLISTAN VIA WiMP

Leave a Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: