Skip to content

Nya Ansikten(Intervju): Sa’ra Charismata “Gold Digga” – Indie Swag som gräver popguld i USA

28 Dec, 2013

Sa'ra Charismata

Svenska musikern och låtskrivaren Sa’ra Charismata är ett nytt namn som börjar torna upp sig på pophimlen. Hon har efter ett antal år som New York-baserad nu börjat blicka hemåt och är aktuell med singeln “Gold Digga”, en hookig och R&B-influerad poplåt med tydliga åsikter. Songs for Whoever har tagit reda på mer.

Vad är din bakgrund och hur hittade du musiken?

Jag är född och uppväxt i Stockholm med båda föräldrar ursprungligen från Eritrea. Jag bodde i Eritrea i några år under mina tidiga tonårsår. Senare i tonåren flyttade jag till USA där jag nu har bott i 9 år(fyra år i Colorado och sedan fem år i New York). 

Som liten “bodde” jag i mig själv, vågade inte prata så mycket och trivdes inte heller i min omgivning. Men när jag sjöng och stod på scen vågade jag ta plats och synas på ett sätt som inte gick annars. När jag sjöng, då blev det tyst i rummet och folk lyssnade på mig. Det var som att jag hade hittat ett sätt att kommunicera autentiskt. När jag insåg att musik och min röst var en möjlighet att tillföra budskap då människor verkligen lyssnar blev musikens mening i mitt liv mer självklart som en livskallelse.

Vad gjorde att du beslutade dig för att flytta till New York?

New York – “A city where dreams come true”;  “If you make it here, you can make it anywhere”. När musik skapandet började kännas så stort som en livskallelse blev det viktigt att befinna mig i en omgivning som uppmuntrar stort tänkande och där budskapet är att stora drömmar verkligen kan förverkligas. Det kändes som ett naturligt steg att åka till New York. Möjligheten att få vara omkring miljontals andra artister med liknande strävande kändes så otroligt inspirerande.

Varför flyttade du hem igen?

Jag skulle inte säga att jag flyttat hem helt och hållet. Sitter nu i min lägenhet i Brooklyn då jag skriver detta. Men det har varit viktigt för mig att finna min egen plats i Sverige också. Vi har alla ett speciellt band till vår födelsesplats. 

Jag lämnade Sverige under en tid då jag trodde att min omgivning var anledningen till att jag inte vågade vara mig själv. Min resa hem till Sverige efter så många år utomlands är spirituell i grunden, då jag insåg att för att förstå mig själv som jag är idag var jag tvungen att gå tillbaks i tiden och släppa de demoner i Sverige som fick mig att tro att jag inte var värdig från första början. Det här har ju inneburit att musikskapandet har lidit över åren för att jag aldrig riktigt vågade använda min unika “röst” fullt ut. Förut doppade jag tårna i vattnet, men nu har jag hoppat ner i vattnet och jag stannar där tills jag når mitt mål.

Kan du berätta om hur Gold Digga skrevs och spelades in?

“Gold Digga” skrev jag tillsammans med artisten/producenten XOV i somras i en mysig liten stuga ute i Skärgården. Låten skrev vi sedan klart och proddade tillsammans i hans studio vid Slussen i höstas.

Var det något speciellt som utlöste den kritiska texten?

Vi lever i en värld där vi definieras av vad vi har, vare sig det är materiella ägodelar eller titlar.  Vi kämpar för att ha, och i processen tappar vi oss själva och finner oss i existentiella kriser. Mycket smärtsamt för själen. “Gold Digga” är en “rejection” av sånt tänk och levnadssätt. Låten är en början på en rad låtar som jag hoppas leder till mer medvetande i samhället, med bl.a. coola hip-hop beats och starka hooks som jag gillar så mycket.

Låten handlar även om min resa genom skivbranschen som indie artist och kvinna som ofta då uppmanats till moraliskt tvivelaktiga kompromisser om jag “vill komma nånvart”. “Indie Swag” är en text som jag sjunger i “Gold Digga” och det är just så jag försöker navigera genom musikbranschen, genom att göra det mesta själv och stå stark på egna ben så att jag lättare kan ta beslut som jag kan stå för och som i slutändan förhoppningsvis leder till ett mer spirituellt inspirerat samhälle (istället för dagens materiella fokus). På så sätt släpper jag “Gold Digga” genom min egna label som jag nyligen satt upp som heter Balls n’ Dress.

Kändes det direkt som att den hade “det där”?

Ja det kände jag nog. Jag vet att jag fick gåshud väldigt ofta under låtskrivandet, för nånstans visste jag väl att jag höll på att skapa nånting som kom långt inifrån och var äkta. Mycket tanke och känsla bakom processen. Sen är det också kul när man lyckas få ihop en låt med en catchy hook och ett seriöst budskap. Melodierna är primära och att få till en bra balans där texterna inte tillåts vara sekundära är lite av en konst. Kul utmaning också.

Vilket/vilka instrument spelar du?

Gitarr.

Vad är planerna för närmaste framtiden?

Charismata-musik är inte bara musik utan också ett “call for spiritual awakening” som ska uppmuntra medlidande, kärlek och medvetande hos lyssnare. Det är brist på sån musik i mainstream media idag, vilket jag tycker är märkligt och verkligen inte en reflektion av världens behov. Jag vill främst att unga musiklyssnare ska ha tillgång till musik som tillför visdom och värden som ska hjälpa dem leda ett liv med lugn och grund for kärlek och respekt från ett tidigt stadie. Jag vill samtidigt att äldre lyssnare, som troligtvis redan har uppnått ett inre lugn som kommer med livserfarenhet, ska ha tillgång till musik som dem kan relatera till. Planen är att bryta ut i mainstream media och visa att musik fortfarande är en extremt viktig plattform för samhällsfrågor och existentiella frågor. 

Sa’ra har även varit vänlig nog att göra en spellista för Songs for Whoever:

Mos Def – Umi Says
Janis Joplin – Piece of My Heart
Lana Del Rey – Summertime Sadness
Dead Prez – Hip Hop
The Beatles – Let it Be
Bob Marley & The Wailers – Is This Love
Lykke Li – I Follow Rivers
2Pac – Life Goes On
Lauryn Hill – I Gotta Find Peace of Mind
Michael Jackson – Rock With You
Disclosure feat. Sam Smith – Latch
Nas feat. Lauryn Hill – If I ruled the World
Asa – Fire On the Mountain
Amy Winehouse – Love Is A Losing Game
XOV – Lucifer
The Roots feat. Erykah Badu – You Got Me

LYSSNA PÅ SPELLISTAN VIA WiMP

One Comment

Trackbacks & Pingbacks

  1. The Bucket List Vecka 3, 2014 | Songs for Whoever

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: