Skip to content

Nya Ansikten: Jipset “Jipset EP” – Helgjuten svensk pop i ambient house-tappning

6 Jan, 2014


LYSSNA VIA WiMP
LYSSNA VIA RARA

Det här är det första nya ansikte du ska lägga på minnet för i år. Hur bokstavligt du gör det är helt upp till dig. I motsats till vad man kan tro är den fagra nunan på omslaget inte någon steroidmatad DDR-damidrottare, utan en man vid namn Stefan Kvarnström. Han är en tredjedel av Malmö/Stockholm-baserade Jipset, ett av de intressantare nya projekten just nu.

Kvarnström och hans vän Jonas Elofsson växte upp tillsammans i Jönköping men är numera baserade i Malmö, där de skapar musik både med varandra, var för sig och med andra(Kvarnström skriver just nu låtar med finska 22-Pistepirkko). I Stockholm finns Jipsets sångare Patrik Englund, till vilken de skickar låtidéer och demos fram och tillbaka som han utvecklar vidare med sång och text, innan han slutligen beger sig ner till Malmö för att spela in sångspår i studio. Paralleller till The Postal Service gör sig icke helt obehöriga här, men att bara beskriva dem som en svensk version av Sub Pop:s mest framgångsrika skivartister någonsin är på tok för enkelt.

Jönköpingsduon tar med sig influenser som Ride, Spacemen 3, The Flaming Lips, GusGus och Deadmau5, medan Englund håller David Bowie och Depeche Mode högt. Trots alla de blandade komponenterna blir det inte för en sekund spretigt, och man håller sig konsekvent till sin plan. Ändå låter detta väldigt eget. För ärligt talat, hur ofta hör du svensk melankolisk pop kombinerad med ambient house i midtempo?

Då förstår även du att Jipset är något alldeles speciellt som inte får missas.

One Comment

Trackbacks & Pingbacks

  1. The Bucket List Vecka 3, 2014 | Songs for Whoever

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: