Skip to content

Nya Ansikten: SAQWERTY “Let It Out” – Cirkuspopen har kommit till stan

3 Feb, 2014

saqwerty_portratt

Musik är underhållning. Vad som är själva innebörden av “underhållning” kan skifta från person till person, från genre till genre. Den unga Eskilstunatrion SAQWERTY har hittat sin egen definition, där musik och framställande är minst lika viktiga. Och oavsett om man fastnar för de stundom utmanande arrangemangen eller de sprittande popmelodierna är underhållning just vad det är.

Även om man enkelt tycker att allt cirkulerar kring ena sångerskan, och tillika pianisten, Vera Almgren är hennes tvillingbror Jack bakom trummorna och den andra sångerskan och basisten Linnéa Eriksson vardera lika viktiga för bandets sound. Jag har svårt att föreställa mig ett SAQWERTY utan någon av beståndsdelarna; det hamrande pianot, det fritt bankande trumspelet, den attitydstinna basen.

Samtidigt som jag har svårt att beskriva deras musik ska jag ändå göra mitt bästa. Tänk dig Ben Folds Five med riot grrrl-attityd á la Le Tigre. Eller The B-52’s med Jerry Lee Lewis på klaviatur. Kort sagt, SAQWERTY spelar musik på samma hysteriska vis som Kramer brukar göra entré i Jerrys lägenhet i Seinfeld, om du fattar. Om inte annat, testa att lyssna på min personliga favorit från albumet Let It Out, nämligen titelspåret.

Ändå kände jag mig tvungen att få lite mer kött på benen av medlemmarna själva, så jag gav dem några ämnen att bena ut.

SCENSPRÅK: “Vi har alltid lagt stor kraft på våra liveframträdanden. Det har vi gjort genom att på vårt sätt förstärka den musikaliska upplevelsen visuellt, att se oss live ska vara minnesvärt. Även om musiken är SAQWERTYs största uttryck så gillar vi konst i flera former; vi jobbar mycket med scenuttrycket genom ljud, ljus och kläder. Live på scen står hela tiden närvaron, det teatraliska och den visuella och auditiva enheten i fokus – det konstnärliga nyskapandet har alltid varit centralt. Det är också en utmaning och roligt att spela på olika sorters scener, variationen gör att man utvecklas som band. Vi vill beröra, överraska och glädja!”

SOUND: “Kanske är det enklast att beskriva bandets musik som pianobaserad pop/rock vilken är både lekfull och dramatisk, men egentligen vill vi inte gärna sätta in oss i en musikalisk genre då det kan begränsa låtskapandet. Utöver pop och rock får vi inspiration från alla möjliga musikstilar så som jazz, cabaret, klassisk och experimentell musik, och det blir i slutänden SAQWERTY-stil. Flera av dem som sett och hört oss har även kallat musiken för cirkuspop. Med två sångare i bandet laborerar vi ofta med dynamiken i rösterna, vilket också sätter särprägel på låtarna. Målet med debutalbumet har hela tiden varit att förmedla den energi och känsla som SAQWERTY utstrålar när bandet spelar live, och med hjälp av vibrafon, cello och percussion har det uttrycket intensifierats.”

ALBUM: “Fullängdsalbumet Let It Out är utgivet på ”eget bolag” och består av 12 spår som återger hela vår musikaliska resa tillsammans som band, där olika kreativa hållpunkter har vävts ihop till en ny enhet som speglar tankar, erfarenheter och uppväxtens drömmar. Alla låtar är skrivna och producerade av oss, och ljudtekniker var den fantastiske Elias Lindman. Parallellt med att vi spelade in våra huvudinstrument piano, gitarr/bas och trummor är det också vi tre medlemmar i SAQWERTY som spelar alla extrainstrument som hörs på skivan. Albumet är utgivet både digitalt och fysiskt, och det 6-sidiga skivkonvolutet på CD-utgåvan är ett surrealistiskt konstnärligt verk skapat av tre generationer med nära anknytning till bandet.”

VIDEO: “Till ett av spåren på albumet finns också SAQWERTYs första musikvideo “Night Light” där vi satsat på att få till en kavalkad av form, färg och fest med djupare undertoner. Själva inspelningen skedde under en vecka i hetaste juli, då bandet stängde in sig på en teater tillsammans med filmteamet. Vår albumfest hade vi sen på en före detta biograf som vi tycker om, och där förhandsvisades filmen med ett positivt mottagande innan den några veckor senare hade sin offentliga premiär på YouTube.”

KARRIÄREN HITTILLS: Tiden som band har varit mycket händelserik – SAQWERTY har till exempel tilldelats STIM-stipendium, fått lovord och framstående placeringar i flera av Sveriges största livemusiktävlingar; trots vår unga ålder har vi haft den stora äran att få representera Mellansverige och Sörmland i riksfinalerna av Manifest on Tour, Musik Direkt och även Livekarusellen (Rockkarusellen) där vår sångerska/pianist, då endast 15 år, fick ta emot utmärkelsen ”Årets scenpersonlighet” i både riks- och länsfinalen. Det här sammantaget har förståss varit jättekul och peppande!  Likaså att vi spelade på Bråvallafestivalen förra året, och just nu håller vi på och skriver nya låtar utifrån de låtidéer som vi samlat på oss under 2013 – ett år som var väldigt kul men hektiskt, så att få tid till att vidareutveckla idéerna är något som vi sett fram emot.

Leave a Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: