Skip to content

Nya Ansikten: David Josephson “Drömmaskinen”

20 Feb, 2014

LYSSNA VIA SPOTIFY
LYSSNA VIA WiMP
LYSSNA VIA RARA

Albumet Farväl Tristess som David Josephson släppte 2011 fick hyggliga vitsord, men passerade relativt obemärkt förbi. Därpå förde en depression och jakten på livsgåtans eventuella lösning stockholmaren med skrivar- och skådespelarambitioner till Berlin, där han fortsatt skapa musik på sitt modersmål.

Nu har A West Side Fabrication snappat upp honom och försett honom med nytt skivkontrakt. Första singeln “Drömmaskinen” visar sig vara ett steg bort ifrån den folkiga pop som omgärdade debuten, för att istället vandra in i indiemarker befolkade av sådana som Christopher Sander. Liksom [ingenting]-sångaren är Josephson kanske ingen stor sångare i bemärkelsen att rösten gör piruetter runt musiken. Snarare är han skicklig på att anpassa både sång och musik till lyckosamt avvägd indiepop, och till sin hjälp har han haft Josef Zackrisson(Lars Winnerbäck, Perssons Pack, Ulf Lundell, Mauro Scocco m.fl.) som han träffade när denne producerade projektet Egid Maria Reimers, i vilket Josephson spelade gitarr: “Jag blev då klar över att det var där och med honom jag ville spela in min nästa soloskiva”.

Influenserna sträcker sig Leonard Cohen via Bowie, Waits och Reed till Rufus Wainwright och Arcade Fire. “Senaste upptäckten var John Cales skiva Paris 1919″, och redan där erövrade han undertecknad eftersom det är en av mina personliga favoriter. Oavsett om “Drömmaskinen” spelades in före eller efter den upptäckten tycker jag att Cale-känslan finns där. “Jag ville gå in i studion med öppna sinnen och lita på de instinkter jag fick i stunden och inte tänka så mycket i genrer utan utmana låtarna och göra något spännande med dem. Tidigare har det mer handlat om att dokumentera låten i studion.”

En sång att fortsätta lyssna på även när man hört den tills öronen blöder.

Ytterligare en singel till är planerad att släppas i mitten av april för att därefter följas av ett album någon gång i maj.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: