Skip to content

Nya Ansikten: David Josephson ”Drömmaskinen”

20 februari, 2014

LYSSNA VIA SPOTIFY
LYSSNA VIA WiMP
LYSSNA VIA RARA

Albumet Farväl Tristess som David Josephson släppte 2011 fick hyggliga vitsord, men passerade relativt obemärkt förbi. Därpå förde en depression och jakten på livsgåtans eventuella lösning stockholmaren med skrivar- och skådespelarambitioner till Berlin, där han fortsatt skapa musik på sitt modersmål.

Nu har A West Side Fabrication snappat upp honom och försett honom med nytt skivkontrakt. Första singeln ”Drömmaskinen” visar sig vara ett steg bort ifrån den folkiga pop som omgärdade debuten, för att istället vandra in i indiemarker befolkade av sådana som Christopher Sander. Liksom [ingenting]-sångaren är Josephson kanske ingen stor sångare i bemärkelsen att rösten gör piruetter runt musiken. Snarare är han skicklig på att anpassa både sång och musik till lyckosamt avvägd indiepop, och till sin hjälp har han haft Josef Zackrisson(Lars Winnerbäck, Perssons Pack, Ulf Lundell, Mauro Scocco m.fl.) som han träffade när denne producerade projektet Egid Maria Reimers, i vilket Josephson spelade gitarr: ”Jag blev då klar över att det var där och med honom jag ville spela in min nästa soloskiva”.

Influenserna sträcker sig Leonard Cohen via Bowie, Waits och Reed till Rufus Wainwright och Arcade Fire. ”Senaste upptäckten var John Cales skiva Paris 1919″, och redan där erövrade han undertecknad eftersom det är en av mina personliga favoriter. Oavsett om ”Drömmaskinen” spelades in före eller efter den upptäckten tycker jag att Cale-känslan finns där. ”Jag ville gå in i studion med öppna sinnen och lita på de instinkter jag fick i stunden och inte tänka så mycket i genrer utan utmana låtarna och göra något spännande med dem. Tidigare har det mer handlat om att dokumentera låten i studion.”

En sång att fortsätta lyssna på även när man hört den tills öronen blöder.

Ytterligare en singel till är planerad att släppas i mitten av april för att därefter följas av ett album någon gång i maj.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: