Skip to content

Nya Ansikten(Intervju): Kim Nkoubou “Body Language” – Salig crossover mellan soul och pop

28 Feb, 2014


LYSSNA VIA WiMP

För en tid sedan fick jag nys om en Stockholmsbaserad sångare och låtskrivare vid namn Kim Nkoubou, och jag blir ärligt talat djupt besviken om han inte får den uppmärksamhet han förtjänar. Nu talar väldigt mycket i hans musik för en uppåtsvängande kurva, om inte annat i takt med att nya fantastiska släpp kommer.

Singeln “Mama’s Refrigerator” släpptes i slutet av förra året, och nu har även uppföljaren “Body Language” kommit ut. Båda låtarna är en riktig demonstration av en heltäckande talang som vi inte alltför ofta skäms bort med. Kanske är det inte helt överraskande när man känner till hans bakgrund, men faktum är att Nkoubou är så pass komplett som musiker att vi kan ringa in honom med namn som Prince och Jimmy Jam & Terry Lewis III, alltså sådana som varit minst sagt lyckosamma med en egen crossover mellan soul och pop.

Själv är jag oerhört svag för alla ansträngningar att låta som sig själv mer än något annat, liksom sättet han får det att låta bedragande enkelt när han så fint glider fram och tillbaka mellan tonarterna i både “Mama’s Refrigerator” och “Body Language”. Att de dessutom går utmärkt att dansa till drar ju inte precis ner betyget.

För att göra det lättare för er att briljera på festmingel hos grannen när hans namn börjar nämnas i större sammanhang har ni en liten sammanställning av några fakta från honom själv här nedan. Anteckningsblock och penna håller du med själv.

Berätta lite om din bakgrund.

Mina föräldrar är från Kongo-Brazzaville och Norge men jag är född  och uppvuxen i Lund och Södra Sandby i Sverige. Jag växte upp i en karismatisk kyrka med mycket gospel och popifierad psalmmusik. Jag fick en liten leksaksflygel när jag fyllde fyra år och började spela sångerna jag hört i kyrkan på den. Ganska snart spelade jag melodier jag varken hade hört i kyrkan eller någon annanstans. Där någonstans började mitt liv som låtskrivare. Och jag har aldrig slutat skriva sedan dess.

Vilka räknar du som dina största influenser?

För att göra en lång historia kort:
Stevie Wonder
D’angelo
Psalmer

Hur går du till väga när du skriver musik?

När jag skriver har jag mycket användning av vad jag behärskar som musiker. Jag är pianist och sångare i grunden men spelar trummor, dragspel, gitarr och ja, en del av varje kan man väl säga. Det som hjälper mig mest i skrivandet är nog pianospelet och ett bra gehör, vilka jag fick tillfälle att slipa rejält i kyrkan back in the days. Min musik så klart väl tala för sig själv, men trots en bakgrund av jazzstudier, gospelkörer och kompositioner för orkestrar befinner jag mig idag någonstans i popsoulen. Det är något med den mixen av vibes som tilltalar mig lite extra. Soulens groove och feel vs popens starka melodier. Och för mig har det alltid handlat om just melodin och harmoniken(ackorden). Kanske är det så pga min tidiga förkärlek till psalmmusik. Soundet, arret och stuket väger tungt på sina sätt, men när melodin och ackorden stämmer, damn, då ser du min gåshud. Jag vill att folk ska höra detta i min musik.

Vad har du på gång just nu?

Jag har ett relativt nystartat band i Stockholm. Vi ska spela min aktuella musik och förhoppningsvis vara redo att äntra Sveriges scener till sommaren. Stämningen på scen kommer vara full av energi, själ och love och jag ser fram emot att möta publiken med den nya musiken. Parallellt jobbar jag mycket i min studio på kommande material. Jag vill fortsätta släppa låtar kontinuerligt och hoppas att mina lyssnare bara blir fler och fler. Om de är för mig eller emot mig är inte det viktigaste. Jag blir hellre förstådd än älskad.

Hur ser planerna ut längre fram?

Jag ser fram emot att få släppa min tredje singel och är exakt så taggad som man skulle vara om man skrivit musik i hela sitt liv, spelat in musik i halva sitt liv men inte givit ut något förrän nu.

Besök och gilla Kim Nkoubou’s Facebook-sida

Leave a Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: