Skip to content

Nya Ansikten(Intervju): Suvi “Find You”

6 Apr, 2014

SUVI_Press

När Stockholmsbaserade, finlandsuppväxta Suvi Richter förra året dök upp med singeln “Bleeding For Your Love” började hypemaskinerna att snurra, och ett debutalbum förväntades komma ut i höstas. Istället blev det relativt tyst. Nu är hon dock tillbaka med nästa singel “Find You”, och det där albumet ser ut att vara i antågande till slut.

“Find You” har en än skarpare form än “Bleeding For Your Love” hade, och känns väldigt genomarbetad. Melodin är pur pop av bästa sort, och produktionen är fantastisk, med dramatiska orkesterpartier och skarpa slagverk som driver låten framåt. Jag menar, lyssna på stråkarrangemangen! Som en hel symfoniorkester upphottad av Massive Attack.

Dramatisk kan ibland betyda högtravande, men har i det här fallet innebörden tilldragande och spännande. Omistlig, rent av.

Songs for Whoever fick fatt i sångerskan för att få veta hur det går med albumet och allt. Missa inte hennes spellista längst ner, med personliga favoriter som Disclosure, Led Zeppelin m.fl.

Du flyttade från din hemstad Esbo i Finland till Stockholm inför gymnasiet. Hur kom det sig?

Min mamma gifte sig med en svensk kille när jag var 13 och vi flyttade sen tillsammans till Stockholm när jag skulle börja gymnasiet.

När man som du är klassiskt skolad musiker, tenderar man ibland att “krångla till det” för mycket?

Jag anser nog inte att jag är klassiskt skolad. Mitt första “riktiga” instrument var saxofon. Jag gick på Esbo musikinstitut under högstadiet och spelade klassisk saxofon vilket i princip gick ut på att spela klarinett-dängor på sax. Efter gymnasiet gick jag sång på Kulturama först rock, pop, jazz och sedan klassisk sång där jag började konstigt nog skolka och skriva eget. Jag har lyssnat en del på klassisk musik och säkert inspirerats också men har inte superbra koll.

Vilken musik får dina kreativa krafter att bubbla allra mest?

Blues, vissa proggiga grejer, musik som är lite trippy.

Vilken låt, förutom dina egna, önskar du att du själv hade skrivit och varför?

Svår fråga. Jag är nog snarare jävligt glad för att vissa grymma låtar och musik har skrivits. Kan ofta undra hur nån har lyckats skriva nåt så himla bra. Till exempel många Led Zeppelin låtar(dessutom feta produktioner, samtidigt tidlösa). Spontant kom jag även att tänka på “Stardust” (har lyssnat mest på Nat King Coles cover). Helt sjukt också hur en filmmusikkompositör kan lyckas skapa ett ledmotiv som är catchy och samtidigt bara smälter in med resten av berättandet men fortfarande lyfter hela filmen. Jag gillar också många låtar som skapar en fin stämning, har lyssnat mycket på “Paradise Circus”(Massive Attack) på sistone. Det finns mycket mystik kring musik och skapandet. Det är nog en utav anledningarna till att jag vill skriva och spela.

Förra året fick du stor uppmärksamhet för din singel “Bleeding For Your Love”. Vad har hänt sedan dess?

Jag har skrivit mycket nytt och fortsatt jobba med dom som jag skriver med – mest Julius Duhs och Carl Johan Holmqvist, som båda har varit med från början, men även med en del nya, som till exempel Edward Karlsson-Juracka. Har repat med ett grymt band. Vi har jobbat mycket med att ta fram nånting schysst live. Jag har även börjat samarbeta med en manager. Mycket orientering i bransch-jungeln och funderingar samt beslut kring vad jag ska göra.

Vad hände med albumet som du planerade att släppa i höstas?

Albumet är under arbete. Jag tänkte att hösten skulle ha funkat bra, men insåg sedan att det hade varit lite för hastigt. Dessutom har jag blivit kontaktad av potentiella samarbetspartners som eventuellt kan hjälpa till med släppet. Jag vill ha eget och kommer att göra mycket själv men samtidigt är det viktigaste för mig att göra det jag gör så bra som möjligt.

Finns det en risk att man lägger för stor press på sig själv när man får förväntningar på sig?

Säkert. Men jag tror framför allt att det finns en risk att man börjar skärma av mottagarna för att skydda sig själv. Jag är intresserad av hur musiken uppfattas av publiken. Det spelar dock inte någon större roll hur pass bra det råkar gå för tillfället. Det vore roligt om det gick jättebra och man hade råd att till exempel experimentera mera med liveshowen men så länge jag har bra folk omkring mig och får skriva och spela är jag lycklig.

Nya singeln “Find You” släpps 7 april. Kan du berätta om låtens bakgrund?

Horns/blås kom först. Det var Julius som började spela riffet på en gitarr. Sedan kom resten och jag skrev klart låten med Julius och Carl Johan. Jag brukar ha svårt att komma ihåg processer i detalj. Tror att Julius började prodda låten rätt tidigt under skrivandet.

Hur har responsen varit hittills på den?

Responsen har varit bra hittills. Kul att svenska P3 (Musikguiden) och P4 (Finska Pinnar) och finska Radio X3M har spelat låten. Många bloggrecensioner som har varit roliga att läsa.

Kommer du att spela live här i Sverige snart?

Det är planen. Jag kan inte ge dig ett datum än men det kommer snart. Vi ska göra en showcase-turné i England med start den 16:e april.

Vad händer framöver?

Jag ska sjunga och spela in en massa och skriva klart låtar. Jag hoppas på fler och fler spelningar. Nåt släpp till innan sommaren vore också kul.


LYSSNA PÅ SUVIS SPELLISTA VIA WiMP
Besök och gilla Suvis Facebook-sida

“Find You” släpps måndag 7 april

Leave a Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: