Skip to content

Nya Ansikten: Gus By Heart “Ocean Spirit”

25 Sep, 2014

Gus By Heart

Om du, precis som jag, hajar till av sången på den här skivan är det inte konstigt. Mycket av det Gustav Svedung skapar kretsar nämligen kring just sång. Ideologin är att alltid spela in sången i en och samma tagning i motsats till att klippa ihop det bästa från multipla tagningar, som brukligt är. Målet är att få in så mycket nerv och livekänsla som det bara går.  Han räknar upp några förebilder: “allt från gamla crooners och jazzsångerskor till nyare grejer, som Antony & the Johnsons, Annie Lennox, Sinead O’Connor och John Martyn. Jag gillar sång helt enkelt.” Jo tack, det hörs.

Ungefär hälften av låtarna är mer avskalade, stråkförsedda nummer där Svedung själv står för piano och annat, resten har spelats in tillsammans med fullt band med medlemmar som bl.a. spelat med Fibes, Oh Fibes! och Daniel Norgren. En av flera höjdpunkter är singeln “Belong” som är en duett med hyllade Adna(Kadic) som hann med ett besök hos Svedung innan hon flyttade till Berlin. Motpolen till “Belong” är nya singeln “Train In The Sky”, och båda sångerna avspeglar på varsitt vis albumets olika ansikten.

I en tid där inspelningsstudion blir ett allt viktigare verktyg för att få sångröster att låta så trimmade som möjligt är det befriande att få ta del av melodramatisk indiepop där sången tar stor plats av rätt anledningar och där den får komma till sin rätt på egna meriter.

Leave a Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: