Skip to content

Albumrecension för Kulturbloggen: Viet Cong “Viet Cong”, Betyg 4/5

19 Jan, 2015

Av Tommy Juto

Recension skriven på uppdrag av Kulturbloggen.

Du har redan hört genomfenomenala singeln ”Continental Shelf”, en av förra årets allra, allra bästa låtar, och har du inte det bör du genast be om ursäkt till samtliga av dina mediespelare för din underlåtenhet.

När intensivt turnerande Calgarybandet Women upplöstes efter ännu ett, av alldeles för många, bråk, gick två av dess medlemmar vidare och startade Viet Cong. Efter förra årets kassettband Cassette samt ovan nämnda singel följer de nu upp med ”riktiga” albumet Viet Cong. Den här gången ska ingen missa något. Ni får inte.

Låtarna här är blott sju till antalet, men i gengäld är deras beståndsdelar desto fler. Ett parti övergår sömlöst till ett annat parallellt med experiment efter experiment. Man upplever det som en livscykel från födsel till bortgång, allt till tonerna av ett The Jesus & Mary Chain på besök i Postcard-tida Glasgow. Om vi ponerar att livscykeln är avsiktlig är det motsägelsefullt att de sista tre låtarna är de mest poporienterade, och avslutande ”Death” snudd på glättig, åtminstone de första fyra av dess elva episka minuter. Ett illa dolt sinne för mörk humor såväl som illa dold briljans hos ett fascinerande band.

Bästa spår: “Continental Shelf”, “Pointless Experience”, “Silhouettes”

Leave a Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: