Skip to content

Albumrecension för Kulturbloggen: Belle And Sebastian “Girls In Peacetime Want To Dance, Betyg 3/5

31 Jan, 2015

Av Tommy Juto

Recension skriven på uppdrag av Kulturbloggen.

Lite disco mår man inte dåligt av, om man bortser från en kollega som på en julfest bröt bägge fotlederna i ett ögonblick av Michael Jackson-delirium på dansgolvet. Men gnället över att indiepopens mest högaktade band är för mycket spegelkula på nya albumet kommer enbart från de som fortfarande sitter och gråter över att “Lazy Line Painter Jane” och “The State I’m In” snart är 20 år gamla. Någonstans måste man förstå att artister utvecklas, såvida men inte heter AC/DC eller Modern Talking, men det är ju en annan sak. Dessutom är det ofattbart att jag nämner dessa i en Belle and Sebastian-recension, men i alla fall.

En sak man måste komma ihåg när man börjar sukta efter Tigermilk och If Your Feeling Sinister är att skottarna var ett helt annat band då. Jag syftar närmast på originalbasisten Stuart Davids begränsningar på sitt instrument och hur han höll sig till enklast möjliga framförande. När Bobby Kildea ersatte honom inför “I’m Waking Up To Us”-singeln öppnades helt andra möjligheter och bandet kunde jämfört med tidigare ta ut svängarna betydligt mer från Dear Catastrophe Waitress och framåt.

Girls In Peacetime Want To Dance är ingen renodlad discoplatta, utan leker med genren i endast en knapp handfull låtar. Albumets problem ligger således inte i vilken inriktning musiken tar, snarare i låtskrivandet som är det svagaste sedan Fold Your Hands Child, You Walk Like A Peasant. Med det sagt var den sistnämnda dock inte helt utan stora höjdpunkter, vilket jag också måste ge Girls In Peacetime… ändå. Singeln “The Party Line” är charmig i sin ambition att bryta ny mark, i “The Book Of You” kommer lågmälda Sarah Martin till sin rätt och solskenspopen i “Allie” är ett frejdigt lyckopiller.

Så länge Stuart Murdoch vill få det att svänga är jag beredd att låta min gängliga lekamen åka med på resan, men jag hoppas att det inte dröjer länge innan han hittar sin låtskrivarmojo igen.

Bästa spår: ”The Book Of You”, ”The Party Line”, “Allie”

Leave a Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: