Skip to content

Liverecension för Kulturbloggen: James Blake, Popaganda 2015

29 Aug, 2015

Foto: Jonatan Södergren

Av Tommy Juto för Kulturbloggen.

Betyg: 3 av 5

Kvällens kantor James Blake har legat lågt sedan han 2013 släppte sitt andra album, det unisont hyllade Overgrown, men för några veckor sedan kungjorde han nya låten Radio Silence från kommande skivan med samma namn. Låten är en av de bättre han spelar ikväll, vilket inger förhoppningar inför vad som komma skall. Man måste någonstans imponeras av det följe Blake har samlat på sig under åren. Även om Retrograde är den klart bästa låt som framförs under Popagandas första dag har den snart 27-årige britten ändå inte haft någon större hit att tala om, men finns det något slags statistik över vanligast förekommande referens när bloggar beskriver nya artister lär James Blake toppa den listan tillsammans med Bon Iver(som för övrigt gästar på nästa album).

Mycket handlar om att bygga upp stämningar med hjälp av futuristiska psalmackord från en Prophet-synth som substitut för kyrkorgel. Det lyckas också, åtminstone delvis. Många står som trollbundna under loopningen av sången i den tudelade Lindisfarne liksom Life Round Here och gospelfärgade Feist-covern Limit To Your Love. I Blakes repertoar ingår alltjämt långa instrumentalstycken och just dessa kanske inte lämpar sig allra bäst inför en festivalpublik småfryntlig av ekologisk öl inmundigad i värmen av dagens sista solstrålar. 200 Press är säkert jättekul att framföra, men att som åhörare i sex minuter genomlida en och samma fantasibristande Moog-slinga frestar på tålamodet. Faktum kvarstår dock: Retrograde är den bästa låt som framförs under Popagandas första dag.

Leave a Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: