Skip to content

Liverecension för Kulturbloggen: Robyn & La Bagatelle Magique, Popaganda 2015

30 Aug, 2015

Foto: Emma Andersson

Av Tommy Juto för Kulturbloggen.

Betyg: 3 av 5

Det låg väl i luften, och inte så lite heller. När Dans Dakar snöpligt tog ner skylten dagarna före öppning stod Robyn och Markus Jägerstedt där med fullt band, inrepat set men utan scen att visa upp sig på. Tror fan då att Popaganda stod där med öppna armar, för vem hade tackat nej? Win-win, typ. Förra gången Robyn besökte festivalen avslutade hon den och firade stora triumfer med såväl Kleerup- och Röyksopp-samarbeten som med de första singlarna från den ofattbart starka Body Talk-trilogin. Nu är läget ett annat. För henne själv är nog statusen oförändrad, men det är trots sorgligt bortgångne Christian Falk tydligt att det idag handlar om La Bagatelle Magique som grupp. Givetvis är det där med ”grupp” diskutabelt i perspektivet av att Robyn är tveklös galjonsfigur. Hon fladdrar och far över scenen likt sina vida linnebyxor och glädjen över att vara tillbaka i rampljuset är påtaglig. I centrum av kompbandet står Jägerstedt som en galen professor med sin yviga kalufs och skägg och vrider på rattar och knappar. Bakom honom finns en stapel med något slags apparater – sådana som inte vi vanliga dödliga har en susning om vad de är bra för – i sällskap med en bandmedlem/ljudtekniker(?) som mekar och drar i sladdar.

Svänger gör det i alla fall onekligen från inledande discocovern på Tell You(Today) som Arthur Russell släppte 1983. New York-sångerskan Maluca som medverkar på singeln Love Is Free är också på plats, en indikation på att denna spelning var ett viktigt avstamp. I linje med att var sak har sin tid lämnas all historik därhän och inga tidigare Robyn-hits ges utrymme. Världens bästa Carlsson sjunger och toastar istället i ett set lika korthugget som den nyligen släppta EP:n och lämnar oss med drömmen om mer, gärna både på skiva och live. Till dess räcker det med att konstatera hur underbart det är att se henne igen.

Leave a Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: