Skip to content

Way Out West 2016: Anderson .Paak

13 Aug, 2016

160812_Anderson.Paak_olle-kirchmeier_4817

Foto: Olle Kirchmeier

Av Tommy Juto för Kulturbloggen.

Anderson .Paak på Way Out West

Fredag 12 augusti

Betyg 4

Sist jag träffade Anderson .Paak i vintras satt han och gäspade sig igenom vårt samtal men var energisk som en speedad Pokemonjägare två timmar därpå när han uppträdde på Debaser Strand. Hur formen var i förmiddags är oklart, men energin på scen består. I samma ögonblick som stjärnskottet från Kalifornien i Milk N’ Honey rappar ”then she rolled me a spliff” börjar lukten av jazztobak ge sig till känna framför mig. Helt logiskt med tanke på att Anderson .Paak en gång försörjde sig genom att arbeta på en marijuanaodling, men den etiskt tveksamma professionen är nu ett minne blott. Karriären som underhållare har fått fart ordentligt och det hyllade albumet Malibu från i våras ligger till grund för större delen av scenframträdandet.

.Paak införlivar element från såväl disco, jazz, house, funk, spacerock(!) och soul och att begränsa honom till att beskrivas som hip-hop vore gravt missvisande. Visst, han rappar i mer eller mindre utsträckning på i stort sett varje låt, men allt det andra ger en sällsynt dynamik, särskilt som han behärskar både det och sång. När han dessutom sätter sig för att både spela trummor och rappa samtidigt serveras både sväng och en talang som inte kan underskattas.

Respekten för sin publik är ren klass och efter att först ha förmanat alla att inte lägga ut ut klipp på nätet vid en eventuell vurpa på den hala scenen bjuder han på en elegant, förmodat arrangerad bakåtkullerbytta. Ett album till och karln lär äntligen bli den världsstjärna han uppträder som.

Leave a Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: