Skip to content

Way Out West 2017: Tove Styrke

12 Aug, 2017

Foto: Robin Andersson

Av Tommy Juto för GAFFA.

Tove Styrke på Way Out West

Torsdag 10 augusti

Betyg 4 av 6

”Imponerande” är fel ord. Alldeles för nedlåtande – alldeles exakt på det sätt hon avsåg med albumtiteln Kiddo. ”Beundransvärt” är nog snarare ordet jag söker. Sättet på vilket Tove Styrke skapat och skapar en karriär är alldeles enastående och ett bevis för hur lyckat det faktiskt blir om en artist får utrymme att utforska sin egen talang och kreativitet utan en massa ”rådgivare” och andra småpåvar som inte kan ett skit om att göra musik man själv vill stå för.

Kvällens spelning i Slottsskogen var årets enda från den erfarna 24-åringen som är mitt uppe i arbetet med sitt tredje album. Hon visar upp en påtaglig glädje över att vara på scen med sitt bekanta rörelsemönster där hon återkommande vickar distinkt fram och tillbaka med axlarna i takt med musiken.

Det är som bekant något speciellt med artister som vägrar gå den förväntade vägen. Inte minst när de erhåller framgångar på egna premisser. Styrke radar med blott två album i ryggen upp ett flertal nummer där jublet stiger över medel. Då vägrar hon ändå spela exempelvis singelhitten White Light Moment från det första självbetitlade, men så har hon också omnämnt det albumet som sin ”skolgång”. Jämförelser – i positiv mening – med Robyn har varit oundvikliga, dels på grund av ovan nämnda artistiska integritet, men också för sin liknande typ av futuristisk pop; ett lustigt begrepp i sig, sett till hur den i allra högsta grad existerar här och nu.

Kiddo utgör förstås ryggraden i det här livesetet, men inte mer än att det finns utrymme för ett par helt nya låtar som tillsammans med vårsläppet Say My Name indikerar den färdväg hon nu stakat ut. En mer inåtvänd, emotionell kartläggning. Alltjämt med ett fräscht sound. I en av låtarna vars titel jag inte uppfattar – låter hon sin röst gå upp i dess ljusaste register, vilket öppnar upp en dimension ytterligare.

Tove Styrke vet var hon har sin publik och de vet var de har henne. Kanske får hon därför helt enkelt leva med att folk mestadels vill festa och dansa eftersom de har svårt att hålla snattran när de egentligen borde begripa att de annars missar en rätt fin ballad som Who’s Got News.

Way Out West-framträdandet var måhända en punktinsats, men en viktig sådan. En påminnelse om en spännande artists fortsatta existens och en teaser för vad som komma skall.

Leave a Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: