Skip to content

Way Out West 2017: Lisa Hannigan

14 Aug, 2017

Foto: Tony Söderström

Av Tommy Juto för GAFFA.

Lisa Hannigan på Way Out West

Lördag 12 augusti

Betyg 5 av 6

Jag trodde aldrig den dagen skulle komma då jag irriterade mig på att Linnea Henriksson orsakade störande oljud, men så hade jag inte förutsett hur hennes spelning på Azalea-scenen en bit bort skulle överlappa Lisa Hannigans dito i Linnétältet.

Hannigan som växlar från a cappella till elektronisk folkrock hade gärna fått vara ostörd när hon är som mest lågmäld. Den sakrala stämningen tjänar inte på dunket från poptrummor i den alltför nära fjärran. Inom kort avslutar gudskelov Henriksson och fokus kan hundraprocentigt läggas på den älvliknande irländskan, som efter att ha avslutat fina singeln Undertow briljerar med att sjunga en strof ur låten baklänges, något hon tvingades lära sig i samband med inspelningen av videon.

Hon kan sägas förvalta den fina irländska folkrocktraditionen Mellow Candle och många andra en gång gick i bräschen för, fast i modern tappning. Sångmässigt påminner anslaget stundtals om Joni Mitchells. Hennes liveset vinner förtjänstfullt på att hon skiftar mellan gitarr, mandolin och harmonium och det blir periodvis knäpptyst inne i tältet trots att det är nästan fullbelamrat av folk som söker skydd från hällregnet som dessutom smattrar mot duken. Få röster kan trollbinda till den graden.

En väninna brukar hävda att eftermiddagskonserterna i Linnétältet aldrig sviker. Inte heller Lisa Hannigan den här dagen.

Leave a Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: