Skip to content

Way Out West 2017: Oskar Linnros

14 Aug, 2017

Foto: Robin Andersson

Av Tommy Juto för GAFFA.

Oskar Linnros på Way Out West

Lördag 12 augusti

Betyg 3 av 6

Horisontalregnet är ett faktum när Sundbybergs store son sparkar igång showen många av besökarna tycks ha väntat på, frånsett då Lana Del Rey senare på kvällen. Oskar Linnros ställer sig framför havet av regnrockar och ponchos som tvingat sig ut i ruskvädret enkom för att se honom.

Som en av landets mest populära artister är han naturligtvis ett av festivalens största dragplåster. Dessutom är han mitt i en period av skivsläpp där EP:n Väntar kom i maj i år och fortsättningen Väntar På kommer om några veckor. Från den spelar han två låtar varav den ena, Överallt, görs i duett med körsångerskan Daniella. Inget tyder på att Väntar På kommer att gå något annat öde till mötes än skivorna han släppt tidigare, vare sig vad gäller uttryck eller popularitet. Det blir lite så, ingen förväntar sig något annat, vilket kan tyckas lite orättvist eftersom hantverket bakom förmodligen har krävt sitt.

Det måste vara en ynnest att förfoga över ett så tajt och stadigt band och även om jag gissar att Seinabo Sey själv skattar sig lycklig över den goda relationen med Linnros tror jag nog att den sistnämnde också myser rätt gott över att kunna ta in henne som gästartist i Psalm För Skolgårdar. Ett sju år gammalt göra-slut-anthem som Från Och Med Du är fortfarande odiskutabelt den stora pjäsen i spelningen och lockar till dans så regnet yr runt regnrockarna.

Mellansnacket nyttjas till små brandtal light, om exempelvis musikkritiker: ”jag får alltid dåliga recensioner”. Där kom den Doc Martens-kängan, ja. Mest talas det om rädsla, hat, drömmar och annat. Man får känslan av att han vill lägga en varm hand över en skock herrelösa hundar som våta och kalla står och blänger sorgset på honom. Han gör oss trygga, ser varsamt till att vi förblir i vår komfortzon och ingjuter styrka i de mest uppgivna av själar. Fint så, om någon känner sig bättre till mods av det.

Just feelgood-begreppet ligger nära till hands, men det blir lite väl mycket strykning medhårs för att riktigt gripa tag. Samtidigt är det till stor del förklaringen till varför hans musik går hem i så många läger. Och mer än så begär inte de dansande regnrockarna.

Leave a Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: