Skip to content

Way Out West 2017: Regina Spektor

14 Aug, 2017

Foto: Nora Cederin

Av Tommy Juto för GAFFA.

Regina Spektor på Way Out West

Lördag 12 augusti

Betyg 6 av 6

När amerikanska Paste Magazine 2006 publicerade en förteckning över de 100 bästa då levande låtskrivarna var det såväl ett – åtminstone mestadels – rättvist urval som ett erkännande för inte bara de mest självskrivna utan även en rad mindre högprofilerade namn. Samma år släppte ryskamerikanska Regina Spektor sitt andra album Begin To Hope och var väl i ärlighetens namn lite för färsk för att inkluderas.

Några album senare är hon otvivelaktigt längre kommen. Extraordinärt sinne för komposition i kombination med förmågan att engagera storpublik som estradör är knappast någon självklarhet, men här bottnar det i hur hon tidigt i karriären tog sig an spelningar var som helst i New York och fick anstränga sig för att vinna till sig uppmärksamheten. Att under 70 minuter packa in så stort innehåll utan att behöva ta till en massa ljusshower och projiceringar kännetecknar inget annat än en begåvning långt över de vanliga lallarna.

Ändå bekänner hon att hon egentligen inte kan spela gitarr när hon hänger på sig den för att ensam köra lo-fi-versioner av Bobbing For Apples och That Time på i princip endast bassträngarna, ett tillkortakommande som snarast bara fyller ett naturligt segment i showen.

Man bara kapitulerar för Spektors spelglädje och avväpnande sätt att kommunicera. Hela tiden närvarande och i personlig direktkontakt med var och en av de tusentals åhörarna.

Egentligen finns bara en sak som är bättre än att vara en av vår tids bästa låtskrivare: att vara det och samtidigt vara en av vår tids bästa underhållare.

Utan att ha räknat antalet vet jag att några luckor har uppstått i den där förteckningen Paste gjorde över de bästa levande låtskrivarna. Om en uppdatering är aktuell råder inga som helst tvivel om att Regina Spektor kommer att fylla en av dem.

Leave a Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: