Skip to content

Robert Forster, Mariatorget i Stockholm, 4 mars 2019

9 Mar, 2019

Somliga måndagskvällar när du promenerar över Mariatorget och likt en gasell skuttar fram mellan vattenansamlingarna, står statyn av Tor redo att rundas, såvida du inte redan hamnat på rygg i geggamojan innan du hunnit till mitten av parken.

Andra måndagskvällar, om du har ögonen med dig, står Robert Forster där med en påse smutstvätt och ser frusen ut, med kragen uppdragen för att skyla sig från de blöta, stora dropparna som tidigare under dagen var nedsinglande vita flingor.

Sådana som han får inte sällan epitet som ”the elder statesman of indie rock”. Jag vet inte om det alls existerar någon officiell koppling mellan uttrycket och ett namn. Jag vet bara att om det hade gjort det så måste det namnet vara hans.

Den vältalige eleganten som ödmjukt anpassar sig till det mesta och de flesta, med undantag för när baristan inte fått till den riktiga temperaturen i hans kaffe. Gentlemannen som nyfiket frågar om det tyska uttrycket för fruset och isigt väglag – ”glatt” – är detsamma på svenska. ”Vin” har han däremot full koll på vad det betyder, trots att han inte konsumerar rusdrycker sedan närmare tjugo år.

Vid ett fullt upptänt Zinkensdamms IP kommer den riktiga utmaningen; att på 60 sekunder försöka förklara storheten med en sport vars mästare under 38 världsmästerskap av 39 blivit antingen Sverige eller Sovjetunionen/Ryssland. Det går sådär.

Nästan som att ge sig på att förklara varför vi inte säger ”glatt” oftare här hemma när det handlar om halka. Håll med om att det låter roligare. Dessutom hade indierockens elder statesman förstått vad sjutton vi pratade om.

Det är annat än man kan säga om bandy.

#robertforster #thegobetweens

Leave a Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: