Skip to content

Belle & Sebastian “I’m a cuckoo”, 2003

25 Mar, 2012

Lyssna på Spotify: Belle & Sebastian “I’m a cuckoo”
Belle & Sebastian var under sina första år ett band som sällan syntes eller gav intervjuer, ändå blev dom oerhört populära tack vare Stuart Murdochs nakna texter och talang för sorgsen pop. Första åren präglades dom av en gör-det-själv-attityd som delvis var en del av det som fansen gillade. 2003 när dom gav ut Dear catastrophe waitress var det Trevor Horn som producerade och plötsligt började dom synas på foton, i videos och prata som aldrig förr med media. Och vi fick bekräftat det som vi alla trodde: dom såg ut som universitetselever som aldrig tog sig utanför bibliotekets fyra väggar.

Skivan var ett stort steg i en mer radiofriande riktning. Detta uppskattades inte av alla fans, men själv tycker jag att både tidiga och sena Belle & Sebastian är lika bra. Givetvis var Trevor Horn en anledning, men relativt nya medlemmen Bobby Kildea(som ersatte tidiga basisten Stuart David inför inspelningarna) var en riktigt duktig musiker som kunde spela både bas och gitarr och gav en helt annan stabilitet. På scen får man också alltid se gruppens medlemmar byta instrument flitigt med varandra.

Thin Lizzy-referensen i texten är ingen slump, med tanke på ”The boys are back in town”-vibbarna. Det finns ingen låt som ger mig vårkänslor som den här. Så sprittande glad och så oerhört medryckande.

2 Comments
  1. Ja, den här är verkligen inte dum! “Dear Catastrophe Waitress” är nog min favorit med B&S. Så får man ju inte riktigt tycka som indietaliban, men det kan inte hjälpas.

    • Jesusofcool permalink

      Ha ha Niklas, du har så rätt! Om man är mån om credd så finns det ju gränser för vad man får tycka… Men det sköna är att som bloggskribent så får man ju skriva vad man vill, eller hur? Och du skriver ju om bra grejer i din blogg! Oavsett vad någon annan tycker. Freedom of speach!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: