Skip to content

Saxon “747(Strangers in the night)”, 1980

8 januari, 2012

Lyssna på Spotify: Saxon ”747(Strangers in the night)
Vet inte om Saxon hade en fäbless för att sjunga om färdmedel, men förutom den här så hade dom även en hit med ”Motorcycle man”. Eller ja, om den nu handlade om färdmedel alls vill säga. Sångtexter är metaforernas forum, och ofta handlar det om helt andra saker.

Man har velat haft det till att rockklassikern ”747” egentligen är en metafor för gaysex, alltså att själva flygplanskroppen ger associationer till det manliga organet, som ett slags fallossymbol.

Vanligare är tesen att det handlar om ett gigantiskt strömavbrott som drabbade nordöstra U.S.A. 1965 då ett SAS-plan inte fick radiokontakt med flygledarna. Planet, som var på väg att landa när strömmen plötsligt försvann för 30 miljoner människor mellan Boston och New York, flög förbi JFK Airport och var på väg ner på Manhattan men lyckades lyfta sig över skyskraporna i grevens tid.

Det kusliga med detta SAS-plan var att det hade flightnummer 911(i sången sjunger Biff Byford 101, antagligen för att stavelserna passade bättre), dvs nine-eleven, som ger vissa rysningar efter det som hände 2001 på just Manhattan…

Kommentera

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: