Skip to content

Saxon “747(Strangers in the night)”, 1980

8 Jan, 2012

Lyssna på Spotify: Saxon “747(Strangers in the night)
Vet inte om Saxon hade en fäbless för att sjunga om färdmedel, men förutom den här så hade dom även en hit med ”Motorcycle man”. Eller ja, om den nu handlade om färdmedel alls vill säga. Sångtexter är metaforernas forum, och ofta handlar det om helt andra saker.

Man har velat haft det till att rockklassikern ”747” egentligen är en metafor för gaysex, alltså att själva flygplanskroppen ger associationer till det manliga organet, som ett slags fallossymbol.

Vanligare är tesen att det handlar om ett gigantiskt strömavbrott som drabbade nordöstra U.S.A. 1965 då ett SAS-plan inte fick radiokontakt med flygledarna. Planet, som var på väg att landa när strömmen plötsligt försvann för 30 miljoner människor mellan Boston och New York, flög förbi JFK Airport och var på väg ner på Manhattan men lyckades lyfta sig över skyskraporna i grevens tid.

Det kusliga med detta SAS-plan var att det hade flightnummer 911(i sången sjunger Biff Byford 101, antagligen för att stavelserna passade bättre), dvs nine-eleven, som ger vissa rysningar efter det som hände 2001 på just Manhattan…

Leave a Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: