Skip to content

Derrick Morgan “Tougher than tough”, 1967

7 Jan, 2012

Lyssna på Spotify: Derrick Morgan “Tougher than tough”
I 60-talets Kingston samlades massvis av ungdomar som sökte jobb som inte fanns, och istället bildades gatugäng, s.k. ”rude boys”, där de fick känna en tillhörighet i sina misslyckade liv. Där spelade även musiken en stor roll, pecis som med punken i Storbritannien i slutet av 70-talet eller soulen för människorättskämparna i 60-talets U.S.A.

Alla ”rudies” ville inte dansa så som man gjort till Ska, och med en kyligare attityd till det mesta så avspeglades detta även på tempot vilket bromsades ner till Rock Steady. Den nya genren var långsammare än Ska, men snabbare än Reggae, men så låg också Rock Steady mellan de båda stilarna även i utvecklingen.

Derrick Morgan, Alton Ellis och några till gick i bräschen för den nya stilen som leddes av framför allt producenten Duke Reid. Något år senare var tempot ännu långsammare och produktionen tyngre och bättre. Reggae hade tagit över, men stilarna är så lika att vi vardagligt betraktar all musik som går i baktakt som just Reggae.

I ”Tougher than tough” har Derrick Morgan antagit rollen som domare, och läser upp åtalspunkterna för ”rude boys”-bröderna Dekker som nynnar sin oskuld i bakgrunden. Dom frias till slut av Morgan, som avslutar med orden ”Court is ajourned!” och ett slag med klubban.

Leave a Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: