Skip to content

Kirsty MacColl ”Soho Square”, 1993

20 september, 2011

Lyssna på Spotify: Kirsty MacColl ”Soho Square”
Är det någon gång man kan få se mig gråta till musik så är det till den här låten. Kirsty MacColl hade varit ett bekant namn sedan hennes hit med Billy Bragg’s ”A new England” 1984 och duetten på The Pogues’ ”Fairytale of New York” 1987, men när jag en dag fick höra den här låten ramlade polletten ner. Kirsty själv var ju ett geni utan att man visste det, både genom låtarna hon skrev och låtarna hon spelade in.

Kirsty dog i en båtolycka i Cozumel, Mexico, strax före jul 2000, då hon blev påkörd av en motorbåt som kom in på förbjudet område. Hon lyckades knuffa sin 15-årige son Jamie åt sidan men dog själv direkt. Båten tillhörde en mexikansk miljonär som enligt rykten betalat en anställd för att ta på sig skulden för olyckan. Kirsty’s familj har kämpat för att få olyckan utredd och prövad ordentligt i kampanjen ”Justice for Kirsty”, utan resultat.

”Soho Square” är en berättelse om en flicka som förgäves väntar på en date som aldrig dyker upp, sittandes på en bänk på Soho Square i London som är känt för sitt stora antal parksoffor i trä. Efter sin död fick Kirsty en egen bänk på Soho Square med sin egen plakett, en hyllning av sina lojala fans. Varje år i oktober firar samma lojala fans hennes födelsedag på en närliggande pub. Utan ironi: det är tårdrypande.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: