Skip to content

Recension: Håkan Hellström ”Det Kommer Aldrig Va Över För Mig” – Ny singel

14 Mar, 2013

Han har gjort det igen. Stulit alltså. Men så är han en mästertjuv också, något hans belackare brukar uppge som största anledning till att avsky karln, bortsett – nähä? – från hans sångröst.

Dom som hakar upp sig på det har inte fattat grejen med Håkan Hellström. Hela grejen med honom är hans fullständigt unika uttryck. Inte många artister har samma stora hjärta och bär det med samma stolthet. Ofta känns han som en lite finurlig pojke som lever lycklig i sin egen lilla bubbla och blir glad om någon kommer in i den och intresserar sig för det han pular med. Lika ofta är han en showman som älskar sin publik och får ett rus av att göra den lycklig. Det är konstrasterna av dessa båda sidor som får det att fungera.

Men så var det det där med lånen/stölderna. När Håkan kör hela ”When You Were Young”-kompet i exakt samma tempo som The Killers själva och man undrar var Dave Keunings riff tagit vägen, då börjar det med överljudshastighet närma sig gränsen för vad man ska acceptera.

Jag gillar Håkan, men han börjar fresta lite på tålamodet. Å andra sidan kanske man borde gilla att han högblankt struntar i vad andra tycker. Kan det rent av vara så att han är fullständigt medveten om risken för plagiatanklagelser, och som ett fett långfinger skickar fram ännu en spegelbild av någon annan som förstasingel? Det är nästan så att jag hoppas på det. Den typen av subtil sarkasm gillar jag nämligen.

Och sist av allt: det där med hans uttryck. Om Håkan skulle sjunga texter om Majorna över Vivaldis De Fyra Årstiderna skulle lika gärna det kunna vara hur bra som helst. Så jag är beredd att ha överseende med The Edge-gästar-The Killers-låtar, förutsatt att det är hans sätt att be hans belackare att dra åt helvete. Ingen kärlek utan förbehåll.

Köp den här: GINZA(CD, LP), CDON(CD, LP)

Lyssna på Spotify: Håkan Hellström “Det Kommer Aldrig Va Över För Mig”

7 Comments
 1. "Linda" permalink

  Så nära mina egna åsikter man kan komma. Så jag har inget att tillägga mer än att önska dig en riktigt bra dag! 🙂

 2. Tom Traubert permalink

  Konsten är och kommer alltid vara fri. Den tillhör ingen. Den tillhör alla.

  • Hmm, sanning med modifikation. Oavsett var man står i frågan finns det något som heter upphovsrätt, så helt fri kan man nog inte säga att den är i nuläget. Min recension är skriven enbart ur ett artistiskt perspektiv, och låna eller stjäla går att göra i olika stor grad, det gör ju i princip alla som någonsin givit ut en skiva.

   Någonstans kommer dock trovärdigheten att gå förlorad ju grövre/tydligare stölder/lån en artist ger sig i kast med. Men det är ju upp till lyssnarna att bedöma, genom att antingen låta bli att lyssna eller acceptera det.

   Bortsett alltså från upphovsrätten, men att bedöma vad som är plagiat och inte i juridisk mening överlåter jag till annan expertis. Därtill är jag alltför okunnig.

  • EHN permalink

   Nej, den är inte fri, den är upphovsrättsskyddad precis som den ska vara och det är därför Håkan (som på något magiskt sätt lyckats komma undan med sina plagiat) själv är rik som ett troll.
   Sen kan man ju undra hur mycket Konst det är att sno andras grejer, är det inte i själva skapandet konsten ligger?

 3. Sigge permalink

  Tror att Håkan inspirerats av 2: versen i U2:s New Year´s Day “Under a blood-red sky…. ” också.
  Kreativt.

 4. nizzpixx permalink

  jävligt unikt utryck xDXdxdDXDxdDXXDDxdX

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: