Skip to content

Dazz Band “Joystick”, 1983

1 Oct, 2011

Lyssna på Spotify: Dazz Band “Joystick”
Vill man sjunga funkig soul om sitt könsorgan och ändå ha speltid i radio så är det säkrast att paketera in det hela i bra metaforer. Och i TV-spelens begynnelse var det inget problem att sjunga om sin ”Joystick” när hälften av dom som lyssnade befann sig i olika spelarkader. Och det var heller inga problem att få alla som stod på dansgolvet på nattklubbarna att fatta galoppen.

Min första bekantskap med Dazz Band var när Cia Berg visade videon till elektrofunk-hiten ”Let it all blow” i TV-programmet ”Bagen” 1984. Egentligen ganska nördig video, men låten fastnade. Nu kan jag tycka att den inte är det direkt bästa dom gjorde, deras andra hits var mycket starkare, t.ex. ”Let it whip” och så ”Joystick” förstås.

Bandet gav ut ett par album under slutet av 70-talet, producerade av bl.a. Earth, Wind & Fire’s falsettfantom Philip Bailey. Från 1980 och framåt låg dom på Motown där soundet plöjde in i samma fåra som Rick James mfl; dansant soulpop med synth-bas och en snygg produktion varvat med kramgoa låtar.

Hur den här låten påverkade lyssnarna när det begav sig vet jag inte, men man kan ju fundera över om dom blev mest sugna på att spela Asteroids eller göra…något annat.

Leave a Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: