Skip to content

Radiohead “Black star”, 1995

29 Dec, 2011

Lyssna på Spotify: Radiohead “Black star”
The Bends var skivan där två stora oberoende producenter möttes och trollade fram magi. John Leckie var den gamle som under 80- och 90-talen arbetat med XTC, The Stone Roses, Simple Minds, Public Image Ltd men också under 2000-talet med Los Lobos, New Order och My Morning Jacket.

Nigel Godrich var ljudtekniker på The Bends men gick vidare med att producera uppföljaren OK Computer likaväl som alla senare album av Radiohead. Utöver detta har han bl.a. producerat Beck, Travis, Pavement, Air och The Divine Comedy.

The Bends rankades av Virgin Media som #2 på deras lista över ”Top 1000 Albums of All Time”. Albumet hade ett sound där det var lätt att urskilja varje instrument och ljud, man fick ihop flertalet lager utan att det blev grötigt. När man lyssnar på hur många bra låtar som ryms på albumet får man en känsla av att det kunde ha varit 90-tals-indierockens motsvarighet till Thriller, Born in the U.S.A. eller Brothers in arms. Vi fick flera starka singlar som ”High and dry”, ”Fake plastic trees”, ”My iron lung”, ”Just” och ”Street spirit(Fade out)”. ”Black star” kunde lika gärna ha varit en av dom om någon bara pekat på den vid rätt tillfälle.

Leave a Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: