Skip to content

Jens Lekman “Black cab”, 2003

22 Jul, 2012

Lyssna på Spotify: Jens Lekman “Black cab”
De flesta som lyssnat på Jens Lekman vet att han började sin karriär med några EP:s där Rocky Dennis figurerade i titlarna, vilket gjorde att han felaktigt antogs kalla sig så innan han kunde deklarera vem han verkligen var. Rocky Dennis var för övrigt huvudpersonen i filmen Mask från 1985 med Cher som den struliga men tillgivna biker-morsan.

En cembalo utgör mittpunkten i denna historia om problem med att åka kommunalt sent på natten vilket kan resultera i rädsla för psykmördare och annat elände. Själva cembalo-riffet(känns som att det dröjer innan jag skriver det igen) är samplat från sextiotalsgruppen The Left Bankes barockpoppande ”I’ve got something on my mind”.

Ändå är det sångtexten som stjäl rubrikerna. Lekman jämförs ofta med Stephin Merritt i The Magnetic Fields, men jag vill nog hävda att The Divine Comedys Neil Hannon också ligger honom nära. ”Black cab” för en icke-svenskspråkig är en svart komisk krigshistoria från nattkröken, men med sina medvetna svengelska direktöversättningar blir det ännu en styrka i låten för oss som vet vad ”svarttaxi” är. Kan man på den ordleken räkna ut att han är Göteborgare, eller?

Leave a Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: