Skip to content

The Communards “For a friend”, 1987

5 Mar, 2012

Lyssna på Spotify: The Communards “For a friend”
Sopranen Jimmy Sommerville var en av de första öppet homosexuella popstjärnorna när han slog igenom med Bronski Beat i mitten av 80-talet. Hur det är att vara gay i en småstad visade han dessutom i den självbiografiska videon till ”Smalltown boy”. Ämnet berörs även i amerikanska singer-songwritern Patty Griffins grymt sorgliga ”Tony”.

”For a friend” skrevs av Sommerville och Richard Coles till en vän som avlidit i AIDS i en tid då bromsmediciner inte var alls så utvecklade som dom är idag då du i princip kan leva vidare normalt även som HIV-positiv.

The Communards blev mest kända för sina covers på gamla discodängorna ”Never can say goodbye” och ”Don’t leave me this way”, men dom borde hållas högst för flera av sina egna elektrosoulpop-låtar. ”For a friend” är bland det mest lidelsefulla som släpptes 1987, ett år då Stock, Aitken & Waterman hade tagit ett punggrepp om popvärlden som världen slutligen bröt sig loss från ett par år senare, gudskelov.

Leave a Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: