Skip to content

The Communards “For a friend”, 1987

5 mars, 2012

Lyssna på Spotify: The Communards ”For a friend”
Sopranen Jimmy Sommerville var en av de första öppet homosexuella popstjärnorna när han slog igenom med Bronski Beat i mitten av 80-talet. Hur det är att vara gay i en småstad visade han dessutom i den självbiografiska videon till ”Smalltown boy”. Ämnet berörs även i amerikanska singer-songwritern Patty Griffins grymt sorgliga ”Tony”.

”For a friend” skrevs av Sommerville och Richard Coles till en vän som avlidit i AIDS i en tid då bromsmediciner inte var alls så utvecklade som dom är idag då du i princip kan leva vidare normalt även som HIV-positiv.

The Communards blev mest kända för sina covers på gamla discodängorna ”Never can say goodbye” och ”Don’t leave me this way”, men dom borde hållas högst för flera av sina egna elektrosoulpop-låtar. ”For a friend” är bland det mest lidelsefulla som släpptes 1987, ett år då Stock, Aitken & Waterman hade tagit ett punggrepp om popvärlden som världen slutligen bröt sig loss från ett par år senare, gudskelov.

Kommentera

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: