Skip to content

Bruce Springsteen “Loose ends”, 1979

8 May, 2012

Lyssna på Spotify: Bruce Springsteen “Loose ends”
Innan dubbel-LP:n The river 1980 blev The river och dubbel var den en enkel-LP med titeln The ties that bind. De flesta låtarna var av det lite lättviktigare slaget, eller snarare inte så allvarsamma. Det var 1979 det. Sen skrev Springsteen några mörkare låtar, och insåg att han ville spegla den tid som rådde i USA på den tiden, med lågkonjunktur och arbetslöshet.

Skivan blev en större installation än det var tänkt från början och tre tilltänkta låtar från The ties that bind ersattes med dom nya, allt för att upprätthålla balansen mellan det ljusa och det mer nedstämda. ”Loose ends” var en av dom mer oskuldsfulla låtarna som föll bort, och okej, Springsteens omdöme är svårt att ifrågasätta sett till hur hans karriär…ehm…utvecklats. Men med den här kvaliteten borde ”Loose ends” åtminstone ha kunnat få bli en hit med någon annan artist, om han nu inte ville ge ut den själv.

Det har varit mycket snack kring allt material som spelades in och blev kvar i byrålådorna under åren mellan Born to run och Darkness on the edge of town då Springsteen bråkade om låträttigheter med gamle managern Mike Appel. Allt det höll också hög klass, men produktiviteten höll i sig även under åren som följde fram till Born
in the U.S.A
. Tack och lov att vi till slut fick höra ”Loose ends” och allt
det andra när Tracks-boxen kom ut 1998.

Leave a Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: