Skip to content

Otis Redding “Shake”, 1966

2 juli, 2012

Lyssna på Spotify: Otis Redding ”Shake”
1962 anlände gitarristen Johnny Jenkins med sitt band till 926 East McLemore Road i Memphis för att göra inspelningar i Stax-studion. Med sig hade dom en gänglig ung man, som var medlem i bandet men som till synes lika gärna kunde vara en av deras roddare. Han släpade och kånkade instrument och förstärkare som om dom skulle spela för publik.

Den unge mannen bad snällt om att få provsjunga för Steve Cropper, Al Jackson och dom andra i studion, och efter att ha väntat hela dagen lät dom honom till sist få sin chans. När Otis Redding började sjunga sin egen ”These arms of mine” stannade allt upp i studion och den angränsande skivbutiken, och alla lyssnade till något dom aldrig tidigare hört. Så remarkabel var hans röst, och Redding blev inom några år Stax absolut största stjärna fram till att hans plan kraschade i en sjö i Wisconsin strax före jul 1967.

Han lade världen för sina fötter med sina kärleksballader, men kunde också få publiken att dansa med honom i medryckande R&B-nummer som ”Shake”, ”Respect”(som blev en jättesuccé i Aretha Franklins version) och Rolling Stones-covern ”Satisfaction”. Alla fanns med på – jag vet att ordet börjar bli slitet, men ge mig ett annat då? – klassikern Otis Blue/Otis Redding Sings Soul.

Kommentera

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: