Skip to content

Otis Redding “Shake”, 1966

2 Jul, 2012

Lyssna på Spotify: Otis Redding “Shake”
1962 anlände gitarristen Johnny Jenkins med sitt band till 926 East McLemore Road i Memphis för att göra inspelningar i Stax-studion. Med sig hade dom en gänglig ung man, som var medlem i bandet men som till synes lika gärna kunde vara en av deras roddare. Han släpade och kånkade instrument och förstärkare som om dom skulle spela för publik.

Den unge mannen bad snällt om att få provsjunga för Steve Cropper, Al Jackson och dom andra i studion, och efter att ha väntat hela dagen lät dom honom till sist få sin chans. När Otis Redding började sjunga sin egen ”These arms of mine” stannade allt upp i studion och den angränsande skivbutiken, och alla lyssnade till något dom aldrig tidigare hört. Så remarkabel var hans röst, och Redding blev inom några år Stax absolut största stjärna fram till att hans plan kraschade i en sjö i Wisconsin strax före jul 1967.

Han lade världen för sina fötter med sina kärleksballader, men kunde också få publiken att dansa med honom i medryckande R&B-nummer som ”Shake”, ”Respect”(som blev en jättesuccé i Aretha Franklins version) och Rolling Stones-covern ”Satisfaction”. Alla fanns med på – jag vet att ordet börjar bli slitet, men ge mig ett annat då? – klassikern Otis Blue/Otis Redding Sings Soul.

Leave a Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: