Skip to content

Adrian Younge – en charmig röra av Blaxploitation, Trip-Hop och Philly Soul

24 Nov, 2012

Tro inte för ett ögonblick att jag bara läser om musik på en enda hemsida, men efter att ha upptäckt Kendra Morris snubblar jag nu över nästa fynd hos Wax Poetics: Adrian Younge.

Younge kom från ingenstans och gjorde 2009 ett fullständigt autentiskt soundtrack till Blaxploitation-parodin Black Dynamite med bl.a. Arsenio Hall i en av rollerna. Jag har inte sett filmen, men efter att ha lyssnat igenom filmmusiken vill jag tro att det är en tidsresa tillbaka till de gigantiska afro-frillornas och utsvängda brallornas epok.

Historien om denne begåvade musiker började redan då han 2000 gav ut EP:n Adrian Younge presents Venice Dawn, som var ett fiktivt soundtrack från en icke-existerande film. Efter framgången med Black Dynamite kom så förra året Younges andra album Something About April, där han tar ut svängarna ännu mer och med sitt återupplivade alter ego Venice Dawn hämtar inspiration från Ennio Morricone, Portishead och Marvin Gaye. Psykedelisk soul, Philly Soul, surf-gitarrer, Rhodes-pianon, wah-wah och allt möjligt fyller ut ljudbilden.

Det ryktas också att hans nästa projekt är en skiva med Delfonics-grundaren William Hart, vilket helt går hand i hand med Philadelphia-ådran i hans kropp. Blir det något av med det samarbetet ska det bli mycket spännande att följa.

Jag kan inte annat än rekommendera detta till 100%. Och till den som inte har hört någonting bra sedan Portisheads Dummy: Grattis, du kan sluta leta nu.

Hör bara på “It’s me”:
Lyssna på Spotify: Adrian Younge presents Venice Dawn “It’s me”

From → Musiktips

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: