Skip to content

The Stone Roses “Mersey paradise”, 1989

27 Feb, 2012

Lyssna på Spotify: The Stone Roses “Mersey paradise”
Det här blev lika mycket en hyllning till, som ett hån av, Liverpool, iscensatt av grann- och rivalstaden Manchesters nya darlings. Men dom gömde undan den på en B-sida. Eller gömde undan och gömde undan, när det gäller The Stone Roses så slukade fansen allt, oavsett om låtarna låg på album, singlar eller samlingar. Och det var rörigt med utgåvorna, mycket beroende på skivbolags- och rättighetsstrul när dom lämnade Silvertone för Geffen efter första albumet.

”Mersey paradise” var alltså en av B-sidorna till ”She bangs the drums”, och är en av dom rakaste poplåtar dom någonsin gjorde, vilket också är anledningen till att vi älskar den så villkorslöst. Ian Brown skrev låten om ett mord som begicks under hans barndom i närheten av hans hem nära just Mersey-floden. Fyndigt nog utformades texten så bra att man lika gärna kan ta det som ett hån av Liverpool som är starkt förknippat med den nedsmutsade och ocharmiga floden.

Introt är en ”Here comes the sun”-pastisch och hela låten osar av ”There she goes”, bägge från Liverpools finest: The Beatles och The La’s. En rättmätig, om än motvillig, hyllning från Madchester-hållet.

Leave a Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: