Skip to content

The Stone Roses “Mersey paradise”, 1989

27 februari, 2012

Lyssna på Spotify: The Stone Roses ”Mersey paradise”
Det här blev lika mycket en hyllning till, som ett hån av, Liverpool, iscensatt av grann- och rivalstaden Manchesters nya darlings. Men dom gömde undan den på en B-sida. Eller gömde undan och gömde undan, när det gäller The Stone Roses så slukade fansen allt, oavsett om låtarna låg på album, singlar eller samlingar. Och det var rörigt med utgåvorna, mycket beroende på skivbolags- och rättighetsstrul när dom lämnade Silvertone för Geffen efter första albumet.

”Mersey paradise” var alltså en av B-sidorna till ”She bangs the drums”, och är en av dom rakaste poplåtar dom någonsin gjorde, vilket också är anledningen till att vi älskar den så villkorslöst. Ian Brown skrev låten om ett mord som begicks under hans barndom i närheten av hans hem nära just Mersey-floden. Fyndigt nog utformades texten så bra att man lika gärna kan ta det som ett hån av Liverpool som är starkt förknippat med den nedsmutsade och ocharmiga floden.

Introt är en ”Here comes the sun”-pastisch och hela låten osar av ”There she goes”, bägge från Liverpools finest: The Beatles och The La’s. En rättmätig, om än motvillig, hyllning från Madchester-hållet.

Kommentera

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: