Skip to content

Depeche Mode “Blasphemous rumours”, 1984

1 Aug, 2011

Spotify: Depeche Mode “Blasphemous rumours” Efter Vince Clarke’s avhopp från DM redan efter första albumet fick Martin Gore hela låtskrivaransvaret i knät. I början var han tydligt präglad av Vince, men utvecklade så småningom sin egen allvarligare stil med teman som sex och religion. Detta var hans kanske tidigaste och tydligaste avstamp för det som gällt under resten av karriären.

Texten som mellan raderna ställer frågor om det motsägelsefulla mellan religion och det verkliga livet tolkades förstås som anti-religiös av framför allt djupt troende i bl.a. USA(nähä…?) och Storbritannien.

Bandets devis var att aldrig använda samma ljud mer än en gång, och Blasphemous rumours är utsmyckad i så många lager att man undrar om inte ljudförrådet borde ta slut redan efter ett par album, men tack vare Alan Wilder’s geniala arrangemangsförmåga kunde dom förnya sig år efter år.

Leave a Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: