Skip to content

#493. Bronski Beat “Smalltown boy”, 1984

22 december, 2012

Lyssna på Spotify: Bronski Beat ”Smalltown boy”
Jag har varit inne på hur mycket skivåret 2012 var präglat av 80-talet i min sammanfattning av årets skivor och låtar. En låt som skiner igenom fortfarande är ”Smalltown boy”. Om soundet nu åter är mer aktuellt än någonsin sedan det begav sig, blir textens tema allt mindre aktuellt i den upplysta delen av världen, även om det fortfarande finns mörka områden på kartan.

Då förstod jag inte innebörden riktigt, men videon blev också en manifestation å gayrörelsens vägnar för tolerans i samhället, en tolerans som inte riktigt fanns 1984 när singeln gavs ut. Problematiken är långt ifrån löst idag, men man får i de flesta större städer vara den man vill utan att behöva riskera livet. Det som sopranröstade Jimmy Sommerville sjunger om i ”Smalltown boy” lever dessvärre fortfarande kvar i framför allt småstäder där alla känner alla, och ”snacket går” fortare än man hinner hem från en utekväll på stan.

Den autentiska känslan i videon kompletterade de vemodiga syntfigurerna i låten perfekt, och blev en annorlunda, men viktig, hit överallt, viktigare än vad jag tror Bronski Beat kunde föreställa sig.

Kommentera

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: