Skip to content

#512. Killing Joke “Love like blood”, 1985

27 Jan, 2013

Spotify: Killing Joke “Love like blood”
Under en period i livet där olika vänskaper kom och gick var musiken något som åtminstone var konstant. Jag ska inte överdriva, familj och ishockey var också konstant. Men i alla fall. Högstadieåren är rätt omvälvande för de flesta. Och det här ska bli en kärleksförklaring till en låt som figurerade där och då.

På blandbanden i freestylen som hängde med under ishockeyns bortamatcher var det viktigt att alltid börja varje sida med superlåtar som man ville lyssna på ofta. Det var alltid lättast att spola tillbaka till början så man slapp hålla koll på om man kommit till mellanrummet mellan två låtar.

Mitt i en tid där det mesta stavades syntpop och EBM spelades det också en hel del indierock i vårt vardagsrum, som The Cure, The Sisters Of Mercy och Killing Joke. Så även i freestylen. ”Love like blood” låg först på ett av mina blandband. Och jävlar vad jag har spelat den låten, om och om och om igen. Men jag tröttnar aldrig. Efter några år i vildmarken har låten fått komma tillbaka in i värmen hos mig igen, nu via Spotify. Och det är fan så mycket lättare att spela den om och om igen nu. Repeat var ännu okänt 1985, och något man gjorde manuellt.

Jag kan inte låta bli att räkna upp några hookar som gör låten så bra:

  • Enbart baserat på den här låten rankar jag Paul Ferguson som en av tidernas bästa trummisar. Man tappar andan. Lyssna exempelvis på instrumentalbreaket vid ca 4.41 med enbart trummor och keyboards.
  • Jaz Colemans keyboards var det, ja. Dom ligger där och spökar hela vägen, särskilt när moll-ackordet övergår i sus2-ackord sista takten i varje vers.
  • Basens(spelad av Paul Raven som ersatte Youth några år tidigare) vandring neråt och sedan uppåt mitt i versen. Riktig dansrock, några år före Manchester-vågen.
  • Geordies tuggande gitarr är som en vakthund som ligger på hallmattan och tuggar fradga i väntan på att husse ropar ”attack!”. Vilket sker i varje blixtrande tretonersriff.
  • Den felplacerade tonen från ett piano vid 3.40-strecket. Vad gör den där?? Men den behövs!

Gå nu nogsamt igenom låten och lyssna efter alla dessa detaljer. Ditt liv kommer att få en ny dimension!

Leave a Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: