Skip to content

#513. Simon & Garfunkel “Blessed”, 1966

28 januari, 2013

Spotify: Simon & Garfunkel ”Blessed”
Hade det inte varit för en man vid namn Tom Wilson kanske vi aldrig hade räknat in Simon & Garfunkel bland de stora artisterna från 60-talet. Deras debutalbum Wednesday Morning, 3 A.M. floppade, och om sanningen ska fram var det väl inte mer än rätt. Det var lite för mycket Frälsningsarmén över vissa låtar, men höjdpunkter fanns i form av ”Bleeker Street” och ”The sound of silence”. Wilson, som producerade debuten, tyckte att det fanns potential i den sistnämnda med sin ensamma akustiska gitarr, och ville prova med pålägg som trummor, bas och elgitarr, en metod han provat i samband med att han producerade Bob Dylans Bringing It All Back Home.

Vi vet alla hur experimentet slutade. Ett album behövdes när ”The sound of silence” blev en megahit, men producent blev den här gången Bob Johnston. Han spann dock vidare på den elektriska tråden med The Byrds och Dylan i bakhuvudet, vilket resulterade i albumet som är det jag håller främst av duon. En rytmisk sida av Paul Simons låtskrivande fick fritt fram, och den ena låten efter den andra kunde ha varit singlar.

Den urgängade melodin och de skeva gitarrerna i ”Blessed” ackompanjerar på ett naturligt sätt låtens kritik mot religioners skenhelighet och hur folk sätter sin tilltro till att Gud ska hjälpa dom men sviker när det väl gäller. Lite skillnad mot vad folk förknippar med Simon & Garfunkel, men det här var lika mycket deras själva essens som den polerade sidan.

Kommentera

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: