Skip to content

Track of the Day #529. Big Country ”Ships”, 1993

17 mars, 2013

Till att börja med: The Buffalo Skinners är inget exceptionellt bra album. Det är jag som har ett emotionellt band till det på grund av dess release mitt under militärtjänstgöring och insikten av att mitt livs – fram till dess – kärlek dumpade mig.

Men albumet som föregick det var ännu sämre. Sånär som på en låt(egentligen två, ”Seven Waves” hade en refräng som var en riktig smocka på hakspetsen). ”Ships” fanns med redan på No Place Like Home, men spelades in på nytt två år senare till The Buffalo Skinners, antagligen eftersom No Place… inte gavs ut i USA.

Stuart Adamson var en f.d. punkare från Dunfermline som efter The Skids bildade det mer rootsrockande Big Country i början av 80-talet. Intresset för soul fanns med redan från start; en cover på Smokey Robinsons ”The Tracks Of My Tears” gjordes ofta live.

”Ships” var ett sätt att visa omgivningen att han kunde mer än bara spela säckpipegitarr över stadiumorienterade, keltiska rocklåtar. Den var ett statement. Och den vassaste blåögda soul som någonsin haft sin grund i Dunfermline.

Kommentera

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: