Skip to content

Albumrecension: Mikal Cronin “MCII”, Betyg 4/5

6 May, 2013

Har recenserat en ny powerpop-pärla från Mikal Cronin för Kulturbloggen:

Vanligaste definitionen av dagens powerpop brukar vara att den tar melodierna från 60-talets tre stora B(Beatles, Byrds och Beach Boys) och sammanfogar dem med råheten och energin från samma årtiondes garagerock. Mikal Cronin har precis lagom av båda ingredienserna. Genren kan lätt uppfattas som nedlusad av amatörmässiga pojkrumstrubadurer, missförstådda av alla förutom deras egna mammor, men Cronin har faktiskt så mycket som en högskoleexamen i musik, genom vilken han lärt sig komponera och arrangera för multipla instrument.

MCII är hans blott andra soloalbum, men 27-åringen från Kalifornien har i över tio år spelat tillsammans med olika band, inklusive bas för sin kompis Ty Segall, något dom började med redan i high school. Där Segall är riktigt lo-fi är Cronin betydligt mer städad, och det märks att han benyttjat sin utbildning – till sina föräldrars glädje, enligt honom själv – genom att anamma stråkar och annat som gör en organisk ljudbild. Förutom ett par gitarrsolon av Segall och några trumpålägg har han spelat alla instrument själv.

Albumet får en riktig raketstart med singlarna “Weight” och “Shout It Out”, följd av lika vassa “Am I wrong” och så där håller det på ända tills det blir tyst och man inser att albumet tagit slut precis när man vill ha mer. Även om Cronin i ärlighetens namn inte är någon stor sångare är det helt egalt så länge han gör sina låtar rättvisa och lägger andrastämmor av högsta klass. Produktionen är riktigt lyckad med akustisk gitarr långt fram i mixningen istället för dubbla elgitarrer med öppna ackord; upplevelsen blir således mycket varmare. “Peace Of Mind” är årets “New Slang”, medan avslutande “Piano Mantra” är ett vackert exempel på att han behärskar även den långsamma pianoballaden.

Precisa melodier i The Shins-divisionen är inget man är alltför bortskämd med, så behållningen är desto större när någon som Mikal Cronin visar att den sista stora treminutaren till popsingel ännu inte är skriven. Det behöver man inte ens en högskoleexamen för att konstatera, lita på mig. Eller som Cronin själv sjunger i tredje låten: “Am I wrong? I don’t think so”.

Bästa spår: “Am I Wrong”, “Weight”, “Peace Of Mind”

Leave a Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: