Skip to content

Albumrecension: The National ”Trouble Will Find Me”, Betyg 4/5

30 May, 2013

Spotify: The National Trouble Will Find Me

Vi visste att High Violet skulle bli svår att följa upp. Det visste säkert dom också. Det blir lätt att man tar lång tid på sig när man ska göra nästa album, en följd av alla åtaganden som följer med en framgång(High Violet-turnén varade i 22 månader). Men varför klaga? Man kan bara jobba på tills man känner sig nöjd, sedan om det tar 1, 3 eller 5 år är upp till var och en. Bekräftelsen de fick med förra albumets segertåg gav dem förmånen att tackla uppföljaren lite som de ville utan något att bevisa, och låtarna har växt fram under avslappnade former hos gitarristen Aaron Dessner, vilket avspeglar sig på resultatet.

Matt Berninger har senaste tiden varit flitig gäst i alla de stora amerikanska pratshowerna: Letterman, Fallon osv. Indie är inte längre något marginaliserat för de frälsta få – det har det i och för sig inte varit på länge – ändå känns det fel att betrakta The National som mainstream-indie, för lite mer kredd än så ska vi ge dem.

Gradvis har Brooklynbandet tagit en allt tydligare linje mot kamouflerade inslag av folkrock och skalat av en del av de grandiosa, episka låtarna till förmån för mer lågmälda. På Trouble Will Find Me fortsätter man, gärna med en del udda taktbyten och psalmliknande hymner. Bultande pukor är inte ett minne blott, men inte lika framträdande.

Trots den invaggande monotonin i Berningers röst förmedlar han omsorgsfullt varje textrad som om det i realiteten gällde hans inre känsloliv, exempelvis paranoian i ”Demons”, saknaden i ”I Need My Girl” eller alienationen i ”Fireproof”. Det händer saker i hans sång, en svårbeskrivlig dramaturgi.

Trouble Will Find Me är en mer än värdig uppföljare till High Violet – somliga kanske med tiden rent av kommer att betrakta High Violet i skuggan av den – men ska man nödvändigtvis jämföra saknar jag vissa av de omedelbara melodierna som föregångaren innehöll, trots den kanske starkare emotionella upplevelsen här.

Bästa spår: ”This Is The Last time”, “Fireproof”, “Hard To Find”, “Demons”

Köp den här: CDON(CD, Vinyl), GINZA(CD, Vinyl)

Leave a Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: